Voetbal Unitas – Leones 1-1 10 mei (2014)

Unitas E1: talentvolle bijna-kampioenen

’t Zijn bar knappe voetballertjes, die van Unitas E-1. Je hoeft er geen verstand van te hebben om te zien dat die Wamelse makkers het helemaal in zich hebben. Slimme trucjes waarmee de tegenstander letterlijk op het verkeerde been wordt gezet, mooi samenspel, snelheid en vooral: er wordt flink gescoord. Kortom: er zit talent, daar bij E1. Nee, namen noemen we niet: kijk zelf maar.Talent is nooit weg als je kampioen wilt worden.

Ze werden het nét níet, die van Unitas. Een zinderende finale tegen Leones eindigde in gelijkspel: 1-1. En dat was niet genoeg, ook al had Unitas de uitwedstrijd tegen Leones tevoren wel gewonnen. Liefst 150 bezoekers moedigden de jonge spelers aan: vaders, moeders, grootouders, broers en zussen: “Het leek wel een Europacupfinale”, grapte cineast Jos Kruisbergen die de spannende eindstrijd op film vastlegde. Om iedere bal werd gestreden. Gijs van Echteld opende de score voor Unitas, maar binnen een minuut werd het gelijkspel vanuit een vrije trap. In de tweede helft gooide Unitastrainer René Schippers de tactiek om en het en vanaf dat moment werd het Leones-doel fel belegerd. De attente Leones-doelman werd echter niet meer gepasseerd. Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Chris van Zwan was het kampioensfeest een feit. Netjes, zoals het hoort, feliciteerden de spelers elkaar en de Unitastrainer kreeg van Leones zelfs een fles champagne. De Leones-jongens werden opgehaald met een treintje en door Beneden-Leeuwen gereden.

Maar ook de Unitasjeugd ging op die gedenkwaardige tiende mei 2014 de kar op en werd in de stromende regen door Wamel gereden. Voetbal kan echt wel leuk zijn, een feestje, ook al word je tweede. “Hier kunnen de profs nog een puntje aan zuigen!”, aldus een trotse Jos Kruisbergen (zijn kleinzoon Thymen voetbalde mee in het Unitasteam). “Deze wedstrijd was een echte reclame voor het voetbal. En dat ook de niet-kampioenen op de kar gingen, is denk ik wel uniek. Zo werd Unitas toch een beetje kampioen!” Jos Kruisbergen voorzag zijn filmreportage van de eindstrijd ook nog van een aantal eerdere hoogtepunten uit 2014. En speler Siem van Echteld gaf achteraf een flitsend commentaar. Over trainer René Schippers bijvoorbeeld was hij vol lof. “Hij kent allerlei tactieken en verrassingen. Hij is gezellig en hij denkt mee”, knikt Siem. “René? Daar kun je mee winnen!”