Helma een dijk van een coach (2013)

Helma Nijs was even coach. Van voetbal heeft ze dan misschien niet zoveel verstand, maar met haar uitstekend hoorbare instructies vanaf de zijlijn hebben de jongens van Unitas D2 toch maar weer eens laten zien wat ze waard zijn. De jonge Wamelnaren waren in feite al kampioen, maar ze moesten nog wel even de laatste competitiewedstrijd tegen die van Woezik spelen.

En het werd een legendarisch potje voetbal, daar in het Wijchense kerkdorp. Met prachtige acties van de Unitas-keien. Ze wonnen dan ook overtuigend. Zeker ook dankzij Helma Nijs, die voor de gelegenheid was gepromoveerd tot topcoach. Voortdurend bestookte ze ‘haar’ jongens met luidkeelse aanwijzingen: “Posities opzoeken en vól d’r in!” Af en toe pompte ze haar stemgeluid zodanig op, dat de ruiten van het clubhuis en de wachtende glazen in de kantine ervan begonnen te rinkelen.

Er wordt op deze mei-middag fantastisch gespeeld: Helma had het eerder al voorspeld voor de camera van onze cineast Jos Kruisbergen: “Ze staan allemaal op de verkeerde plaats, dus ’t komt goed!” ‘Assistent-topcoach’ Ronny van Rooij kan het alleen maar beamen: “Ik heb alles onder controle!” bezweert hij.

En dan is er nog gelegenheidsverslaggever Noud den Bieman van het wat vage weekblad De Zeurkous. Zijn veelal vlekkeloze wedstrijdanalyses gaan een beetje verloren tussen twee malende kaken. Die zijn druk bezig korte metten te maken met een partij snoepgoed. Al snel valt op dat veel Wamels publiek langs de Woezikse zijlijn ook intensief staat te kauwen: coach Helma blijkt er meer van te weten: ze heeft het lekkers vrijgevig rondgedeeld.

Jos Kruisbergen geeft in zijn komische reportage op deze website uiteraard ook een samenvatting van het jeugdige voetbalspel. Die laat duidelijk zien wat Unitas D2 in z’n mars heeft: uitstekend samenspel, magnifieke voorzetten en heel veel schitterende doelpunten.

De sfeer op het strijdtoneel, de triomftocht van de jeugdige coryfeeën met de ‘Maos en Waoler’ in thuisdorp Wamel, de trots geheven vers gegraveerde kampioenscup: Kruisbergen heeft het allemaal voor de eeuwigheid vastgelegd.

Evenals de legendarische woorden van coach Helma op het moment dat een hoosbui losbarst. Daar heeft ze nauwelijks een boodschap aan: “Alleen straks even opnieuw de haren föhnen… ’t Kost hooguit wat extra gel!”

En over het eventjes topcoach-zijn: “Je wordt er wel moe van, dat kan ik je verzekeren. Ik ben blij dat ik dit niet elke week hoef te doen…!”