Hoog bezoek aan laag land (1998)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De documentaire Hoog bezoek aan Laag Land van de Maas en Waalse filmkunstenaar Jos Kruisbergen is voor het Rivierenland en ver daarbuiten een uitermate belangrijk tijdsmonument, een uniek document voor nu en later.

De avondvullende en indringende documentaire uit 1998 handelt over de periode na de bijna-watersnood en de evacuatie van onder meer Maas en Waal, medio jaren-negentig. De dijken in Maas en Waal werden toen grondig onder handen genomen en veiliger gemaakt. Het ‘Hoog bezoek’ slaat op (toenmalig) koningin Beatrix, die na de dijkverbetering de Maas en Waalse waterkeringen uitgebreid kwam inspecteren.

Jos Kruisbergen heeft de emoties van de bevolking in dramatische beelden en met een feilloos gevoel voor details vastgelegd. Hoog bezoek aan Laag Land is echter géén tranentrekker; er wordt ook veel in gelachen. Overduidelijk wordt zichtbaar hoe gemoedelijk de Maas en Walers zijn en hoeveel humor er in dat volkje schuil gaat.

Kruisbergen is bezig trailers van al zijn documentaires op deze website te zetten. Die van ‘Hoog bezoek aan Laag Land’ is daar een voorbeeld van.