Zingen doe je niet met je ogen (1998)

Ruim zeventig jaar lang heeft ze gezongen in allerlei kerkkoren: Marietje Hol uit Beneden-Leeuwen. En als de nood aan de man kwam, was ze niet te beroerd om ook nog het dirigeerstokje ter hand te nemen. Haar hele leven heeft in het teken van de muziek gestaan.
In 1998 werd ze 85 jaar. En werd de oude dame met het jonge hart flink in het zonnetje gezet. Het had de majesteit zelfs behaagd om het Lauwse zanglijstertje een Koninklijke onderscheiding toe te kennen.
Marietje Hol zong overal in de regio. Niet alleen in Beneden-Leeuwen, maar ook in Tielse, Drutense en Winssense koren. Haar ogen waren de laatste jaren slecht geworden, maar dat probleem kon ze de baas. Dankzij haar ´leesmasjien´: een apparaat waarmee ze muziek en teksten in megaformaat op een scherm kon laten verschijnen. Bovendien: “Zingen doe je immers niet met je ogen”, liet ze altijd ferm horen.
Marietje Hol kon het weten. Dankzij de muziek is ze altijd jong gebleven. Inmiddels is ze overleden, maar ze blijft voortleven in de gedachten van heel veel Maas en Walers. Ook dankzij het prachtige filmportret dat Jos Kruisbergen van haar maakte. Op deze website kunt u een clipje met enkele fragmenten uit die documentaire zien. Klik op het plaatje hieronder.