Koninginnedag in Oranjestad Buren (1999)

Wat is er Hollandser dan Koninginnedag? Koningsdag? Misschien, dat moet eigenlijk nog blijken. Maar in 1999 ging het monumentale Betuwse stadje Buren nog volop voor de koningin. Voor Willem-Alexander zal het in de toekomst niet anders zijn. Wees er maar van overtuigd.

Want is Buren niet Oranjestad bij uitstek? In 1551 trouwde Willem van Oranje er met Anna van Egmond. En koningin Beatrix is onder meer ook ‘Gravin van Buren’. Haar troonopvolger schreef zich vele jaren geleden in als W.A. van Buren toen hij de Elfstedentocht meereed.

Koninginnedag vieren is overal zo’n beetje hetzelfde. Maar in Buren krijgt het feest toch een beetje extra glans. Het kloppende hart van het plaatsje bestaat uit louter monumenten; je waant je er eeuwen terug in de tijd. Daar houdt onze cineast Jos Kruisbergen wel van. Daarom was hij er in 1999 bij om, samen met zijn geluidsman Geert Megens, schitterende opnamen te maken van het feest en het pittoreske stadje.

Prachtig om te zien hoe Anne Bentink ’s morgens in alle vroegte de hoogbejaarde kerktoren betreedt en onder klokgebeier de 450 treden naar de trans beklimt. Buiten adem bevestigt hij daar de vaderlandse driekleur aan de mast, compleet met oranje vaandel. Voordat hij zich weer via de steile wenteltrap laat zakken, kijkt hij nog even om zich heen. Het uitzicht is schitterend en eindeloos op deze heldere zonnige dag.

Ook hoog in de Burense molen is volop activiteit. De molenaar bestijgt de wieken van de ‘Prins van Oranje’, versiert ze met vlaggetjes (‘pavoiseren’ heet dat met een mooi woord) en spant de zeilen. Even later wentelen de wieken volop en vanaf de omloop klinkt het Wilhelmus. Direct daarna laten de muzikanten van Soli Deo Gloria de reveille schetteren om het nog naduttende stadje wakker te schudden.

Dan wordt aan de voet van de molen in alle rust de feestelijke dag gestart, met een heerlijk Oranje-ontbijt. Vlakbij maakt de jeugd zich op voor de Oranje-optocht. Langzaam komt de kleurrijke stoet in beweging. Versierde fietsen, karren en andere rijdende attributen trekken door de antieke straatjes.

Er rijdt zelfs een rood-wit-blauwe UFO mee. Mèt aanhanger…