IJspret in Druten (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

IJspret in Druten (2018)

Door Ruud stoeten

Vallen en opstaan. Rode konen van de inspanning. En van de kou. Want koud was het, daar op het ijs in het Drutens Bosje. Zó koud…

Maar klachten waren er niet over de gevoelstemperatuur van wel vijftien graden onder nul. Ben je gek, wij Maas en Walers zijn erfelijk belast. Winterkou wordt bij ons gecompenseerd door koorts. Door schaatskoorts wel te verstaan.

Als er ook maar een paar centimeter ijs ligt, dan steken wij ons in héél veel kledinglaagjes en dan binden wij de schaatsen onder. Jos Kruisbergen filmde prachtige tafereeltjes, daar op het ijs in Druten. De kijker smelt haast van die mooie beelden: kleintjes, die achter een stoel – al dan niet gesteund door pappa – voorbij krabbelen. De schaatsen zijn vaak nog gloednieuw, dat kun je zien. Het grut scharrelt struikelend en met een verbeten trek op het gezichtje rond, diep verscholen in wattenpakjes, gebreide das en muts.

En ’t is leuk, zo vinden ze zonder ook maar één uitzondering. Schaatsen is fantastisch. Ook de wat ouderen zijn die mening toegedaan. Voor Dorien van Kempen mocht de winter veel langer duren. En ook kan het rustig nog wat kouder worden. Maar lange, strenge winters zoals vroeger, daar gelooft ze eigenlijk niet meer in. “Mijn opa heeft de Elfstedentocht geschaatst”, zegt ze. “Maar voor mij zit dat er niet meer in. Denk ik…”