Amsterdams schaatstafereel op Tielse stadsgracht (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Ruud Stoeten

Als je in of rondom Tiel woont, heb je Amsterdam niet nodig om te genieten van schaatstaferelen op de grachten. Camiel Schreuder heeft zich opgeworpen als ijsmeester en veegt zich in het zweet om de baan op de Tielse stadsgracht sneeuwvrij te maken.

Tot in New York hadden ze het erover dat er op de Amsterdamse grachten werd geschaatst”, zegt hij. “En kijk hier nou eens…” Als er iemand verstand heeft van ijs, is het Schreuder die van Friese afkomst is en een hart heeft dat sneller gaat kloppen als je over zoiets als de Elfstedentocht begint.

Onze cineast Jos Kruisbergen is op deze winterse zaterdagmorgen al vroeg met de pont vanuit Wamel overgestoken. Tiel oogt nog verlaten op deze ijskoude februaridag anno 2018. Kruisbergen schiet prachtige beelden van de stadsnatuur die nog ongerept aan ’t winteren is onder een dun sneeuwlaagje. Daar beginnen de eerste auto’s voorzichtig aan hun rit, een wandelaar schuifelt weggedoken in zijn kraag over het trottoir en bezorgt zichzelf en zijn hond ijskoude voeten.

En dan ineens: gekrabbel op het ijs van de stadsgracht, geluid van heldere kinderstemmen. IJsbaas Schreuder veegt de baan schoon. Er wordt geschaatst, gegleden, getuimeld en gesleed. En een romance lijkt op te bloeien als ijsmeester Ed van Kooten een vriendinnetje van vroeger ontmoet: Paulien van der Sluis. Ze halen mooie herinneringen op aan lang vervlogen winters; ze verwarmt zijn ijskoude handen en zegt: “Hij heeft het hart op de goede plaats, Edje…”