Maas en Waal de parel van Nederland (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

 

Door Ruud Stoeten

Het moet voor eens en voor altijd maar eens duidelijk zijn: Maas en Waal is de Betuwe niet!

Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen ergert zich er al jaren aan, dat er op radio en tv altijd maar wordt verteld dat zijn geboortegrond tot de Betuwe behoort. En het zijn heus niet de minsten die zich vergissen. Ooit stond Kruisbergen te filmen op de Waaldijk, toen er een vrouw op hem afstevende. “Wat is de Betuwe toch mooi…”, liet ze zich ontvallen. Dan moet je net bij Kruisbergen zijn. “Zoiets raakt me diep in mijn Maas en Waalse hart”, zegt onze in Wamel geboren en getogen streekbewoner. “Maas en Waal is voor mij de hemel op aarde.” Hij geeft toe: ”Natuurlijk is de Betuwe prachtig, maar Maas en Waal is heel anders. Maas en Waal is Maas en Waal. In de loop der eeuwen heeft de streek zich ontworsteld aan bittere armoede, zich ontwikkeld en opgewerkt. Deze regio heeft een eigen naam verdiend!”

Jos Kruisbergen heeft alles bij elkaar zo’n twintig jaar voor de landelijke televisie gewerkt. “Ook daar maakten ze steeds die fout. En dat gebeurt nog steeds.” Onlangs legde hij zijn grieven op tafel bij ons stichtingsbestuur en onze adviseurs. Zijn boodschap: “Ik wil proberen een eind te maken aan alle misvattingen.”

Besloten werd een filmclip te maken die in een flits laat zien hoe Maas en Waal is en wat het land tussen de rivieren te bieden heeft.

“We hebben in de afgelopen 21 jaar een prachtig filmarchief opgebouwd”, aldus Kruisbergen. “Daar konden we naar hartenlust uit putten.”

De clip is prachtig geworden: een aaneenschakeling van kunstige en indrukwekkende levende landschapsschilderijtjes. Wie ze voorbij ziet komen, kan niet anders doen dan de adem inhouden. En concluderen dat Maas en Waal behoort tot de mooiste plekken van Nederland.

Kruisbergen zelf is er trots op. “Voor televisie- en productiemaatschappijen is het samenstellen van zo’n filmpje onbetaalbaar.” Hij benadrukt: “De clip is gemaakt zonder opdracht van wie dan ook, en zonder commerciële bedoelingen. Want dit mooie gebied hoeft helemaal niet te worden ontdekt; de mensen weten Maas en Waal heus wel te liggen, hoor!”

De documentairemaker wijst in dit verband op de onze website, die getuige vele reacties overal ter wereld wordt bekeken. Net als de bijdragen van onze stichting op Facebook en Youtube. En dan is er ook nog Boudewijn de Groot, die het Land van Maas en Waal enthousiast bezingt. Iedereen kent de melodie en de tekst van zijn lied, dat de regio beschrijft als een schilderij van de befaamde meester-schilder Hiëronymus Bosch.

Het spreekt dan ook eigenlijk vanzelf, dat dit beroemde lied op de clip te horen is. Kruisbergen wilde daar nóg meer een streek-accent aan geven. Hij vroeg bestuur, muzikanten en dirigent Willem van der Zee van de Wamelse harmonie Koningin Wilhelmina om het stuk te bewerken en te spelen. Wie het filmpje bekijkt kan zelf horen dat dit op onnavolgbare wijze is gebeurd. Leo van Zandvoort verzorgde de muziekopnames.

De teksten in het clipje zijn gemaakt door Theo Leeuwenburg en Ruud Stoeten en de commentaarstem is van Jantine de Jonge. Uiteraard was de montage van de anderhalve minuut lange clip in handen van Jos Kruisbergen zelf.

Wie ‘De parel van Nederland’ aan anderen wil laten zien, mag een link maken naar het clipje en de website. Het is echter niet toegestaan het filmpje te downloaden en dan te gebruiken voor andere websites. Dit heeft te maken met onder meer copyright en muziekrechten.