Piepklein Altforst weet stembus te vinden (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Piepklein Altforst weet de stembus te vinden (2018)

Door Ruud Stoeten

Ze weten de stembus te vinden in het kleine West Maas en Waalse kerkdorpje. Ook daar, in Altforst, willen ze een gemeenteraad die opkomt voor de belangen van de gewone man. Voor de leefbaarheid in de kleine kernen. Want wonen in een dorp is bijzonder. En dat bijzondere moet overeind blijven. Daar moeten de mensen zelf voor zorgen, maar de politiek dient daarbij te helpen.

Altforst heeft iets meer dan 500 inwoners. Maarten van Eldijk maakt deel uit van de stembureau-bemanning in dorpshuis De Uithof. Hij vertelt voor de camera van Jos Kruisbergen dat er 424 stemgerechtigden zijn. En daarvan zijn er klokslag negen uur op de verkiezingsavond 280 komen opdagen. Een opkomst van 66 procent, rekent Van Eldijk voor.

En da’s helemaal niet mis. Jos Kruisbergen onderwierp tal van stemmers aan een korte ondervraging. Er werd veelal gestemd op lokale lijsten, want die staan het dichtst bij de mensen, zo wordt gezegd.

Bij raadsverkiezingen staat de liefde voor het eigen dorp voorop. Martin Collin van het Dorpscomité houdt dan ook een warm pleidooi voor de leefbaarheid. De basisschool bijvoorbeeld vervult op dit gebied een belangrijke rol. Collin: “Zonder school geen kinderen, zonder kinderen geen verenigingen, zonder verenigingen geen dorp.”

Dat wordt beaamd door burgemeester Vincent van Neerbos van West Maas en Waal. “De aanwezigheid van een school is vaak één van de redenen om in een dorp te komen wonen.” “Zonder school wordt een dorp een slaapdorp”, knikt Wendy van Ooijen.

Maar er is méér, benadrukt Marijn Janssen Steenberg. Zaken als woningbouw, groenvoorziening. “En de gemeente die per jaar 5000 euro bijdraagt aan het dorpshuis, zou best met wat meer geld over de brug mogen komen”, voegt Martin Collin van het Dorpscomité daaraan toe.

Burgemeester Van Neerbos heeft er ook nog wel een paar: stabiliteit en rust zijn heel belangrijk. Dat vindt ook Trees Janssen: “Het is hier heerlijk wonen, lekker rustig, gemoedelijk, iedereen kent iedereen.” En dat soort zaken moet je koesteren. Toch?

En zo verlopen de raadsverkiezingen in Altforst gladjes, rustig. Hoewel: Huub de Vaan was onderweg naar De Uithof zijn stemformulieren verloren. Gelukkig werden ze gevonden door iemand van een bodedienst. En zo kon Huub toch gewoon gaan stemmen. En Joost Harbers moest twee keer uitrukken omdat hij zijn legitimatiebewijs was vergeten.

Tja, en ergens in een mistige berm stond nog het bordje Kikkerstad. Een carnavalsrestant? En het haantje op de toren leek zojuist te zijn opgepoetst. Maar dat had allemaal niks met de verkiezingen te maken.

De entree van onze cineast Jos Kruisbergen wel degelijk: Altforst was er duidelijk blij mee dat het dorpje eens mooi onder de aandacht zou worden gebracht. Kruisbergen heeft dat met plezier gedaan, met dank ook aan meester Jos van de basisschool, die zijn klas uit kwam en hem op koffie trakteerde.