Twente lonkt vergeefs naar cineast Jos Kruisbergen (2018)

 

Of Jos Kruisbergen niet ook in Twente zou willen gaan filmen?

Nee dus.

Maar hij was wel zeer vereerd tijdens het recente donateursweekeinde van Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Overal kwamen ze vandaan, de bezoekers van het jaarlijkse filmfeestje. Zelfs uit Twente dus. En allemaal waren ze vol lof.

Neem nou de Wijchense locoburgemeester Paul Loermans, die zondagmiddag na afloop van de voorstelling in de Drutense Bogerd de microfoon greep en Jos Kruisbergen met z’n team liet weten dat ze heel belangrijk werk doen: “Vastleggen hoe wij hier in ’t Land van Maas en Waal wonen en samenleven. En dat op een mooie, respectvolle wijze.”

Driemaal een stampvolle zaal trokken de gloednieuwe films van Jos Kruisbergen. En binnenkort komt er nog een vierde voorstelling, speciaal voor de vrijwilligers uit Alphen die de jaarlijkse manifestatie Pleinpop op de kaart zetten. Eén van de vijf vertoonde films ging over dat feest en de gigantische hoeveelheid mankracht die erin wordt gestopt: acht dagen lang, van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht.

Apetrots was het Pleinpop-team na afloop van ‘hun’ film. “Wat een ontzettende eer om zó in de schijnwerpers te worden gezet!”, werd in het gastenboek geschreven. “En wat geweldig om je eigen evenement door de ’ogen’ van een ander te zien. Trotser dan trots zijn we na het zien van de Pleinpopfilm: op ons team, onze vrijwilligers, ons dorp Alphen en op ons evenement. Dankjewel Jos, team Tweestromenland! Geweldig”, aldus de Pleinpoppers.

Ja, en die Twentenaren zullen zelf iemand moeten zoeken die hun streek gaat filmen. Want Kruisbergen is niet van plan om daar ‘zijn’ Rivierenland voor in de steek te laten. Hij is zó verknocht aan Maas en Waal dat hij niet – of slechts met de grootste moeite – in beweging is te krijgen om elders op vakantie te gaan. En dat zijn er meer: “Durom goan wij ok nie op vakantie”, zo melden Fred en Janet in het gastenboek.

Nog wat mooie opmerkingen die in dat boek werden bijgeschreven:

“Wat een fantastische filmavond!”

“De prachtige films van Jos voelen als een warme deken en geven ons het gevoel ‘thuis’ te komen/zijn. Wij zijn import van boven de rivieren, maar voelen ons hier thuis.”

“Jos, het was weer geweldig hoe jij mensen en natuur in beeld brengt. Ga vooral zo door!”

“Maas en Waal, dat wij daar mogen wonen, zo zien we nóg eens hoe mooi ’t is.”

“Jos, proficiat met deze geslaagde avond. We komen altijd héél graag vanuit Tiel.”

“Wat een fantastisch team. En de eenvoud, Jos die zoveel warmte brengt, alles is gewoon Top! Genoten hebben we en wij blijven jullie grootste fans.”

Zie de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl