033 Kerst op de kinderboerderij (2002)

Je komt er helemaal in de stemming, daar in de Wamelse kinderboerderij. Elk jaar is het weer een feest, die levende kerststal en alles wat daarbij komt kijken. ’t Is allemaal vrijwilligerswerk, iedereen vindt het prachtig om mee te doen. En dat leidt tot verbroedering en eensgezindheid. Het halve dorp heeft meegeholpen; de rest komt van het resultaat genieten.
Jos Kruisbergen heeft precies tien jaar geleden een reportage gemaakt van de kerststal en de voorbereidingen. De beelden anno 2002 laten zien hoe Annie Reuvers prachtige kleding maakt voor Maria en Jozef; Harry Lamers en zijn gevolg zijn druk met het bouwen van de stal; Henk van Ooijen zorgt er met een heel stel anderen voor dat de kinderboerderij in een sfeervolle verlichting wordt gedompeld.
De kinderboerderij wordt voor een groot deel gerund door mensen met een verstandelijke beperking. En het spreekt dan ook vanzelf dat zij de hoofdpersonen vormen van het levende kerstverhaal. Bas speelt de rol van Jozef. Hij vindt het prachtig: “Mooi, er komen allemaal mensen naar ons kijken.” Rita is voor eventjes Maria; zij prijst vooral de kwaliteit van het kribje waarin haar kindeke is neergevlijd.
De sfeer wordt steeds intenser als de duisternis valt, de ster de weg gaat wijzen, de kerstbomen vol lichtjes beginnen te stralen en er grote vlammen uit de vuurkorven omhoog schieten. Er klinkt muziek met kinderzang; de bezoekers jubelen. Voorzitter Hans Janssen van de kinderboerderij neemt blij wat giften in ontvangst; vooral de Wamelse ijsclub heeft behoorlijk in de beurs getast om een bijdrage aan de exploitatie van de kinderboerderij te kunnen leveren.
En wordt het buiten te koud, dan kun je altijd nog even de boerderij in om wat te knuffelen met de cavia’s.

N.B.: Rita die in 2002 Maria speelde, is inmiddels overleden.