Nostalgie in Wamel toen Koninginnedag nog Koninginnedag was (2002)

Een Koninginnedag vol nostalgie, zullen we het ooit nog meemaken? In de nabije toekomst gaan we Koningsdag vieren. En ook nog drie dagen eerder dan op die vertrouwde dertigste april. Misschien verandert er wel veel meer als koning Willem-Alexander eenmaal de baas is. Daarom is het toch wel leuk om nog even terug te kunnen kijken naar hoe het was.

Filmkunstenaar Jos Kruisbergen maakte in 2002 opnamen van het koninginnefeest in Wamel: een feest zo nostalgisch als het maar kan. Mooi om in herinnering te houden. Kruisbergen smolt de beelden anno 2013 samen tot een filmpje over een traditie die wellicht compleet van karakter zal veranderen.
Op de vroege ochtend van die regenachtige laatste aprildag beklimt koster Rem van Maurik de toren van ‘zijn’ protestantse kerkje, met in zijn handen de keurig gestreken nationale driekleur en het zorgvuldig opgerolde oranje vaandel. Even later golven vlag en wimpel in de wind vanaf de trans van het oude houten torentje.
Overal in het dorp worden de feestelijkheden voorbereid. Marije oefent het Wilhelmus nog een keer op haar dwarsfluit, bij het Vrijetijdscentrum worden al vast honderden ballonnen opgeblazen. En dan begint de optocht: muziek voorop, gevolgd door massa’s kinderen op versierde fietsen en alles wat verder nog wil rijden: van stepjes met daarop ‘Oranje Claus Zusters’ die de zieke prins Claus beterschap toewensen, tot traptractoren met aanhanger.
Ondanks het sombere weer is het die dag in Wamel een drukte van belang. Kinderen doen de traditionele spelletjes; het vrijmarktje trekt massa’s klanten. En overal lopen ze rond: piepkleine in oranje verpakte feestvierders, veelal getooid met fraaie koninginnenkronen.
En in het ouderencentrum Henricus genieten blije dametjes op leeftijd van een extra sterk bakje koffie. Mèt oranjetompoes!