Brandend Braambos op de Drutense dijk (2002)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

‘Brandend braambos’ op Drutense dijk

Een initiatief van Jem van den Berg, uitgevoerd door steenhouwer Jan van Leeuwen, uitvoerder Jos den Biesen en metselaar Cor Konings. Dan weten insiders al waar dit verhaal over gaat: het gedenkteken dat herinnert aan de joodse synagoge die van 1860 tot 1904 in gebruik was in Druten.

Op 24 augustus 2001 is het monument onthuld door burgemeester Anton Aelberts en uiteraard was Jos Kruisbergen er met zijn geluidsman Geert Megens bij. Opnamen in de werkplaats van Steenhouwer Frans van Leeuwen en gesprekken met betrokkenen maken van de film een mooi tijdsdocument; een monumentje voor en over het monumentale gedenkteken.

Het gedenkteken zelf bestaat uit een kerkraam in een natuurstenen omlijsting. Achter het raam staat een kandelaar. Een zevenarmige menorah die het brandende braambos symboliseert dat Mozes zag op de berg Sinaï. Het venster biedt zicht op de plaats waar de synagoge stond en op de protestantse en katholiek kerk.

Verschillend en toch samen, drie religies in één venster gevat. Een ecumenisch gedenkteken, waardoor de zon haar verblindend licht verspreidt voor iedereen. Een gedenkteken, bijna twintig jaar oud, nog razend actueel is. Als je het wilt zien.

Nu op bg2