Kerst op Boldershoeve (2009)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Bellenblazende engeltjes in de hooiberg van de Boldershoeve

Door Ruud Stoeten

Engeltjes zitten bellen te blazen in de hooiberg. Overal branden kaarsjes, sterretjes, lichtjes en open vuren. Prachtige muziek waaiert uit over de terreinen van De Boldershoeve.

“Zo’n dag doet me meer dan de héle Kerst”, zegt Lenie Jans, diep onder de indruk van het kerstfeest op de Drutense zorgboerderij. En elders klinkt het: “Mooi. Gewoon mooi!”

Cineast Jos Kruisbergen heeft eind 2009 een prachtige filmproductie gemaakt op het terrein van ‘s Heeren Loo. Over mensen met een verstandelijke beperking, hun verzorgers en wel zestig vrijwilligers die samen op een prachtige manier Kerstmis 2009 aan het inluiden waren.

Kruisbergen heeft in zijn leven als filmer heel wat kerstreportages gemaakt. “Maar dit is toch wel heel bijzonder”, zegt hij vanuit het diepst van zijn hart. “Af en toe heel ontroerend. Ik krijg er kippenvel van.” En dat is te merken aan de pakkende reportage die hij samen met zijn geluidsman Geert Megens heeft gemaakt.

De kerstviering is een tweejaarlijkse activiteit van ’s Heeren Loo. “We zijn er twintig jaar geleden mee begonnen”, vertelt woordvoerder Hans Jacobs van de Drutense zorginstelling. “Maar het feest groeide zó uit, dat een jaarlijkse viering niet meer kon.” Reden waarom het een tweejaarlijkse manifestatie is geworden, deze keer met het thema ‘Ik Wens’.

Een evenement dat er wezen mag. De mensen van ’s Heeren Loo gaan helemaal op in hun rol van engel of koning. Drommen bezoekers verdringen zich om een muntje in de wensput te werpen. Ze staren dan even voor zich uit en vragen stilletjes om wat moois of wat fijns. En ze luisteren naar de wensengel, naar de vertelengel en naar de voorspellende engel.

De blazers van Die Kannenmarkter Musikanten uit Appeltern toveren de duisternis om in een serene ‘Stille nacht’ en Tekla Leemker dirigeert vol verve haar Alphense jongerenkoor Topic en het kinderkoor TopicKids. Vertederend kabbelen de kerstliederen door en over de Pa Hoeklaan.

Dan ineens krijgt een zingende engel het op haar heupen. “Halleluja”, klinkt het snoeihard maar loepzuiver boven alles uit.

Wát een stem.

En zoiets loopt hier zó maar rond.

In Druten, bij de Boldershoeve…