Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
Heisa om Maas en Waalse flappentappen (2009)
Door Ruud Stoeten
Ze hebben een hoop heisa gemaakt, daar in Wamel. Even leek het wereldje in het jaar 2009 te klein: de plaatselijke flappentap zou worden opgedoekt. Niet rendabel genoeg, zo had de Rabobank Maas en Waal geoordeeld.
In een ommezien had het dorp met zijn 2500 inwoners een enorme stapel met wel 1200 handtekeningen bijeen vergaard om de protesten tegen het verdwijnen van de pinautomaat te ondersteunen, zo laat ‘actievoerder’ Sjaak Janssen trots weten als onze cineast Jos Kruisbergen hem aan de tand voelt.
Uit Kruisbergens reportage blijkt dat vooral de Wamelse senioren zich behoorlijk genomen voelen. “Er komen steeds meer ouderen bij. Die sloffen, en kunnen niet meer zo goed”, legt Bertie Berkvens (84) uit. Een voorbijganger vindt het ‘schandalig’ dat de ouderen straks nergens meer terecht kunnen om hun geld in eigen dorp uit de muur te halen en helemaal naar Beneden-Leeuwen moeten om hun afschrijvingen bij een bankkantoor kwijt te kunnen. “De grootste ramp van Wamel”, zo klinkt het tijdens een ouderenmiddag van de ouderen-breiclub.
Ook Wilma Zondag van de Spar, de laatst overgebleven Wamelse winkel, heeft medelijden met haar oudere dorpsgenoten, maar ook haar eigen nering zal het slachtoffer worden als er geen pinautomaat meer in het dorp is.
Bij de Rabobank zijn ze duidelijk een beetje geschrokken van al die boze stemmen. Algemeen directeur Pieter Michielse verklaart haastig “dat het niet de bedoeling is om iemand in de kou te laten staan.” Hij vertelt dat er bij de Rabo Maas en Waal 170 mensen in de weer zijn “om zo dicht mogelijk bij de mensen te kunnen staan.” Maar hij wijst erop dat er van de 23 pinautomaten in Maas en Waal nog maar vijf rendabel zijn. De rest dus niet. Daar wordt veelal minder vaak dan één tot drie keer per uur gepind. En daar moet dus geld bij.
Maar de Rabobaas is vol lof over de strijdbaarheid van de bevolking. En daarom heeft zijn bank naar oplossingen gezocht. De geldautomaten in Wamel en Deest worden weliswaar opgedoekt, maar ze maken plaats voor een flappentap in de dorpswinkels ter plaatse. Die in Appeltern blijft, omdat vooral in het zomerseizoen attracties als de Tuinen van Appeltern behoorlijk wat klandizie trekken. En voor Afferden wordt ook nog naar een oplossing gezocht.