Maas en Waal in de ban van de winter (2009)

De stilte in het witte winterlandschap is wollig. De dorpse geluiden worden gedempt door de witte deken die moeder natuur al voor de kerst van 2008 over haar Maas en Waalse bed had gelegd. Blij kinderkabaal klinkt vanaf de dijk, waar de jeugd een pracht van een kerstvakantie beleeft. Wat wil je nog meer: sneeuw in december. Het overkomt je niet alle jaren.

Cineast Jos Kruisbergen trotseerde gladde wegen en stuifsneeuw en trok met zijn camera door het rivierenland: van Wamel tot Bergharen maakte hij prachtige beelden van de winter in optima forma. Prachtige verstilde wintertafereeltjes komen voorbij; schapen wroeten naar wat groen dat zich onder het sneeuwdek verschuilt; waterhoentjes buitelen rond in een ijswak. Gezagsgetrouwe burgers zijn met zout in de weer en scheppen en vegen hun stoepjes schoon. Gemeentelijke strooimeesters zijn tot diep in de nacht op pad. “We kunnen het bijna niet aan”, zeggen ze. Zonder overigens te klagen: “Op de smalle dijken is het wegverloop af en toe niet meer te zien. Ja, ’t is hard werken. Maar wel móói!”
Winkelier Jos van Lith is blij dat hij een dezer dagen nog een extra partij sleeën heeft besteld. Góeie sleeën, benadrukt hij. “Vroeger maakten we ze zelf van een paar houten planken; tegenwoordig moet het spul allemaal worden gekeurd voordat je het kunt verkopen. Want stel je voor: áls er iets gebeurt, dan word je toch zó voor de rechter gesleept?”
Een paar bijdehante meiden hebben daar maling aan. Zij hebben uit de kippenstal van de oom van Janneke een stuk stevig plastic meegepikt, zijn erop gaan zitten en vliegen met een loeivaart de dijk af, alle koopsleeën voorbij!
Groot en klein: ze genieten. Er wordt gewandeld, al dan niet met hond. Alom verrijzen de sneeuwpoppen. Wie geluk heeft, speelt toevallig net in de buurt van een lieve mevrouw die trakteert op gratis koek en zopie. Anderen mogen aanhaken als er een tractor met daarachter een hele sliert sleetjes passeert.
En wie geen slee of plastic heeft, laat zich toch gewoon lijfelijk van de dijk af rollen?
Kortom: Maas en Waal is in de ban van de winter!