Lauwe on Light (2006)

Beneden-Leeuwen was nog nooit zo in kerstsfeer geweest als in de donkere dagen rond de Kerst van 2006. Voor ’t eerst werden hele buurten en bijna alle bedrijven opgetuigd met honderdduizenden lichtjes. Om precies te zijn: 1,3 miljoen. Daarmee hoopten de initiatiefnemers van Verrassend Leeuwen het befaamde Guinness Book of Records te halen als ‘dorp met de meeste lichtjes’.

Cineast Jos Kruisbergen heeft het lichtfeest ‘Lauwe on Light’ op Kerstavond gefilmd en er, samen met zijn assistent Geert Megens,  een korte sfeerreportage van gemaakt. Die werd meteenn door webmaster Piet van Ballegooy op deze site gezet.

Het filmpje laat zien dat de Leeuwense inwoners en ondernemers hun uiterste best hebben gedaan om een heuse lichtstad van hun dorp te maken. Zelfs ijsclub Wielewaal heeft de handen uit de mouwen gestoken. En niet te vergeten: Theo van Oijen die door Beneden-Leeuwen crosst met zijn ‘Theo-Express’, een met honderden lichtjes opgetuigde trekker met daarachter een trammetje. Maar een dergelijk initiatief is ook heel belangrijk voor de saamhorigheid in Beneden-Leeuwen, zo wordt duidelijk uit het filmpje.

‘Lauwe on Light’ is zo’n beetje het vervolg op de manifestatie ‘Lauwe on Ice’ van een jaar eerder. Volgens mede-organisator Hans van Leeuwen mag gesproken worden van een enorm succes. Het is zo goed als zeker dat het Beneden-Leeuwense lichtfeest een jaarlijkse traditie wordt, zo werd in 2006 gesteld. En dat is uitgekomen!