003 Wamel warmt zich op voor kinderboerderij (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Al jarenlang volgt hij ze, “Mijn vrienden van De Driestroom”, zo noemt Jos Kruisbergen ze. Die ‘klantjes’ van wat ooit verder zou uitgroeien tot de Wamelse kinderboerderij De Grote Gemeente, worden de hoofdpersonen in een in alle opzichten kleurrijk prentenboek. Regelmatig voegt Kruisbergen een nieuwe episode toen aan dat bewegende boek over het wel en wee van de bijna altijd blije mensen. En als ze klaar zijn, kunnen die hoofdstukken op deze website worden bekeken.

Deze keer gaan we terug naar het jaar 1999, de allereerste open dag van De Driestroom in Wamel. Op dat moment beschikte de stichting alleen nog over een prachtige houtwerkplaats in het voormalige Kruisgebouw aan de Lakenstraat. Trots vertelt Ronald Litjens wat hij en zijn collega’s daar uitspoken: “Nachtkastjes, vogelkooitjes, tuinbankjes…” En die maken ze op zeer deskundige wijze. “Spullen van uitstekende kwaliteit”, zo zegt Wamelnaar Marius van Herpen met enige verbazing. En dat wilden ze van De Driestroom nou nèt graag laten zien op deze open dag: dat mensen met een verstandelijke handicap op hun eigen manier heel goed kunnen meedraaien in de samenleving.

Adrie van Vlooswijk luistert het feest op met vrolijke accordeonmuziek, er stapt een blije clown rond en Hans Janssen loopt trots te zijn; hij is voorzitter van de Stichting De Grote Gemeente, die op dat moment al jaren bezig is om de Wamelse kinderboerderij van de grond te krijgen.

Wamel wacht vol verwachting af en maakt zich op voor de komst van die nieuwe voorziening, die grotendeels door Driestroom-cliënten zal worden gerund. Er zijn recent nog wat flinke giften binnengekomen en dat biedt perspectief. Het lijkt erop dat er spoed achter de zaak kan worden gezet. Hans Janssen: “We kunnen binnen enkele weken beginnen, zó ver zijn we”, schat hij in. “De kozijnen zijn klaar, het hout ligt klaar, de aannemer staat klaar.” En (inmiddels oud-)wethouder Hans van Zwam bevestigt: “We staan aan de vooravond van de komst van de kinderboerderij!”

De buren van de voorziening aan de Lakenstraat laten zich niet onbetuigd. Het is druk, het is gezellig, en ze hebben een cadeau meegenomen: een professioneel dartsboard. Ruud Bruns reageert blij; “Buurt, dank je wel, we gaan er mooi de pijltjes in gooien!”

“Hartverwarmend, vindt Driestroom-woordvoerder Leo Kros van de opkomst en de sfeer. En ook Johan van den Berg vindt het een fijne dag: “Ja, echt wel…”

Tiny de Reuver denkt al na over morgen, dan moet er weer ècht worden gewerkt. Wat hij dan gaat doen? “Alles weer opruimen”, klinkt het vastberaden.

 

Wordt vervolgd…!