Klein Hollywood in Wamel (2004)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Even wennen was het wel, daar op het parkeerterrein bij het Wamelse Vrije Tijds Centrum. Op een doodgewone dag draaiden schitterende oldtimers plotseling de straat in. Plechtig openden sjieke chauffeurs de portieren van de hoogbejaarde auto’s, waarna ze uitstapten: tientallen filmsterren, nèt echt. Jos Kruisbergen kwam toevallig voorbij en ging onmiddellijk met zijn neus vooraan staan om het tafereel te filmen.
Want het gebeurt niet elke dag dat Wamel even Hollywood is.
In Kruisbergens filmpje komt van alles voorbij: mooie meiden met blote schouders, boa’s en deinende kapsels. En stoere met zonnebril getooide boys. Ook een immense stoot publiek, druk in de weer met fotocamera’s. En temidden van al dat tumult de Wamelse filmer Piet van Ballegooij (zeer gewaardeerd medewerker van onze stichting, maar dat even terzijde); uiteraard ook in passende gala-kledij.
Piet vervulde een belangrijke rol in het Wamelse sterrenfeestje, dat was bedacht door groep acht van de plaatselijke basisschool De Laak. Als die hoogste klas aan het einde van het schooljaar afzwaait, gaat dat gewoonlijk gepaard met de traditionele musical. Maar afgelopen juli was er voor een ander soort feestje gekozen. Klasgenote Inge heeft een vader – jawel, Piet dus – die de videotechniek tot in de puntjes beheerst en regelmatig bruiloften, partijen en andere gebeurtenissen filmt. Piet kon dus mooi een film maken over het afscheid van groep 8 van het basisonderwijs, zo vond de schooljeugd. Piet zag het wel zitten om aan de slag te gaan met het door Inges klasgenoot Richard Dijkman gemaakte filmscript. Er werd heel wat af gefilmd, vooral bij Maud Renkens (ook een klasgenote) in de tuin.
Dat leidde uiteindelijk allemaal tot de film met de titel (hoe kan het ook anders): ‘Afscheid van groep 8’, die in het VTC een waardige première heeft gekregen.