Koninginnedag Bergharen (2007)

Koningin Beatrix zou eigenlijk een keertje de Bergharense Koninginnedagviering moeten meemaken. Daarmee kan ze beter maar niet al te lang wachten, vindt Henk Hendriks. “Want straks hebben we geen koningin meer”, voorspelt hij, doelend op het feit dat kroonprins Willem-Alexander er ‘klaar’ voor is om de troon over te nemen. Mocht dat gebeuren, dan is de nieuwe koning uiteraard net zo welkom in nBergharen.
Henk Hendriks maakt al veertig jaar deel uit van het plaatselijke Oranjecomité. Die club slaagt er steeds weer in om op 30 april een feest op poten te zetten, waaraan zo’n beetje heel Bergharen meedoet. “Binnen onze gemeente het grootste spektakel op Koninginnedag”, zegt de Wijchense burgemeester Gosse Noordewier.
Het camerateam van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid was er in 2007 een groot deel van de dag bij. Jos Kruisbergen en Geert Megens filmden de optocht met versierde fietsen en alles wat verder nog door kinderen kan worden voortbewogen. De film laat zien hoe een massa oranje ballonnen werd opgelaten en hoe werd geklonken met heuse Oranjebittertjes. Uiteraard was er ook veel muziek. Fanfare St.-Anna paradeerde in vol ornaat door het dorp en speelde plechtig het Wilhelmus.
Oud-koster Thé Pekel luidde de kerkklokken ter ere van de koningin: dat doet hij al dertig jaar. Kinderen genoten van de vele speelspullen die stonden opgesteld; hun ouders prezen de gezelligheid, de veelkleurigheid en uiteraard de muziek die het Bergharense koninginnefeest omringde. Op de rommelmarkt was het een drukte van belang; kinderen maakten dansjes en sloofden zich uit tijdens een talentenjacht.
Cineast Jos Kruisbergen heeft het filmpje van nog wat extra versiering voorzien: prachtige beelden van het Bergharense buitengebied.