Trailer Zoals de vrucht groeit, (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zoals de vrucht groeit, groeit ook de corsowagen (2007)

Door Ruud Stoeten

Fruit. Als ’t érgens over gaat in de Betuwe, dan is het over fruit. Onze cineast Jos Kruisbergen heeft al heel wat mooie taferelen gefilmd die het Betuwse fruit als uitgangspunt hebben. En wat is er dan mooier om het jaarlijkse Fruitcorso in fruithoofdstad Tiel onder de loep te nemen. Dat corso is véél meer dan alleen een etalage van alle mogelijke agrarische producten die door de bewerkers van de Betuwse klei worden voortgebracht.

Het is vooral ook een getuigenis van de samenwerking tussen de bevolking van een stel dorpen in de regio, tot in het Land van Maas en Waal toe. Sommige mensen zijn er het hele jaar mee bezig, zo blijkt uit Jos Kruisbergens film ‘Zoals de vrucht groeit, groeit ook de corsowagen’ uit 2007. Op deze website ziet u een trailer van die film, zeg maar: een samenvatting die een mooie indruk geeft van het totaal.

Jos Kruisbergen heeft vroeger jarenlang gefilmd voor de landelijke televisie. Hij maakte tal van documentaires en reportgages voor de NOS en RTL. Ik heb altijd al iets met dat corso gehad”, zegt de Wamelse cineast. Hoewel hij een ras-Maas en Waler is, kan en wil hij niet om dit prachtige stuk Betuwse cultuur heen. “Zo’n corso is werelderfgoed”, zegt Kruisbergen met respect. “Het Is uniek in de wereld. Beseffen we dat wel?”

In zijn documentaire uit 2007 komen bekende coryfeeën op fruitgebied aan het woord. Zoals oud-journalist Hans van den Hatert, smid Adriaan de Jong en Vierstromenland-voorzitter Ed van Tellingen. Maar ook veel van die gewone mensen, het voetvolk, dat zich uit de naad werkt om het fruit zo mooi mogelijk te verwerken in de voorstellingen op de wagens. Het gaat over de spanning die oploopt naar mate het tijdstip van het corso nadert, over de sfeer, over de verslaving aan lijm. En nog een stap verder terug: over datgene waar het allemaal om draait: het fruit. Het wordt geplukt en gegeten, er wordt mee gepronkt en het wordt aanbeden…