Kersenteler Robert Heijmans (2007)

Oorlog. Dát is het, daar in de boomgaard van Robert Heijmans uit Winssen. Tachtig was hij toen Jos Kruisbergen hem in 2007 filmde; toen zat hij al een jaar of veertig in de kersen. Maar de spreeuwen zijn nog niet eerder zo vroeg geweest. En met zoveel.

Dus ligt er in de boomgaard aan de Van Heemstraweg een groot hagelgeweer klaar waarmee Robert de duizenden fladderende kersendieven zo af en toe te lijf gaat. Ook sluipen er regelmatig bevriende jagers tussen de kersenbomen om het ongedierte voor eens en voor altijd van hun honger te verlossen.
En dan heeft Robert op een strategische plaats ook nog een stel grote verroeste blikken hangen. Die maken een enorm kabaal als je een stevige ruk geeft aan het touw dat eraan is vastgemaakt. En tenslotte is daar het gaskanon, dat de gevleugelde uitvreters van tijd tot tijd vergast op een paar daverende knallen.
Dat helpt allemaal. Nou ja, een beetje. “Na een paar dagen zijn ze eraan gewend en dan moet je weer wat anders verzinnen”, moppert Robert. “Hier in Nederland heb je twee dingen niet in de hand: het weer en de spreeuwen…”
Toch is hij maar wát graag met zijn kersen bezig. Soms wel tot laat in de avond. “Ach”, zegt hij, “ik ben maar alleen, thuis wacht er ook niemand meer op me.” En in z’n bongerd heeft hij plezier, want hij zit zich niet de hele dag druk te maken om die gulzige rovers. Vooral het contact met de mensen doet hem goed.
Heijmans begon ooit met het verkopen van elders aangekochte kersen; na een tijdje kocht hij de boomgaard aan de Van Heemstraweg en ging daar z’n eigen fruit aan de man brengen. De bomen, zo zegt hij trots, zijn zeker 57 jaar oud.
Maar dan strijkt er ineens weer een fikse groep vogels neer in de boomtoppen. “Kijk eens wat ’n spreeuwen”, roept hij luid terwijl hij in  z’n handen klapt. “Schieten jongens, schíeten!”
Tot nu toe valt de strijd in de boomgaard nog uit in het voordeel van Robert Heijmans. Maar mocht hij ooit verliezer worden, dan heeft hij nog wat anders achter de hand, getuige het bordje dat enigszins verscholen in z’n kersentent hangt: “Slachtkonijnen te koop”…

(Robert Heijmans is enige jaren geleden overleden.)