Alphen praat lang na over Kinderpark (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Alphen praat lang na over Kinderpark (2007)

Door Ruud Stoeten

’t Is altijd een prachtig feest, waarover nog lang wordt nagepraat in het dorpje aan de Maas. Nu nog hebben ze het daar over die drie dagen waarmee Alphen al sinds jaar en dag de schoolvakantie uitluidt: het Kinderpark.

Niet alleen de jeugd van de basisschool heeft dan een machtig mooie tijd. Vaders, moeders, grootouders en andere dorpsbewoners genieten volop mee. Filmkunstenaar Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens waren er in 2007 bij en maakten een prachtige reportage over een knotsgezellig festijn.

Kinderpark Alphen is befaamd in het dorp. Al járen. Deze keer deden er minstens 170 kinderen aan mee. En da’s heel wat als je kijkt naar het totale aantal leerlingen van de plaatselijke basisschool: zo’n 200.

Het filmpje laat feestelijk gekleurde ballonnen zien die in het Maas en Waalse luchtruim verdwijnen, planken sjouwende bouwertjes, roffelende hamers, knorrende handzagen, hutten die verrijzen en vooral: blije gezichten. Ze vinden het allemaal prachtig, jong en oud. Neem nou ‘super-oma’  Riet Oosterwijk. Haar hele werkzame leven is ze met kinderen bezig geweest. En nog steeds kan ze het niet laten. Fanatiek helpt ze mee met piepers schillen voor de gemeenschappelijke maaltijd. “Ouderen zouden zich véél meer met de jeugd moeten bemoeien”, zegt ze in het filmpje.

In Alphen gebeurt dat in elk geval wèl. Opa’s en vaders laten cirkelzagen snerpen, helpen met timmeren (“Als-t-ie maar vast zit, dáár gaat ’t om…”), oma’s en moeders zorgen voor het eten, de ranja, een plak cake en een ijsje en allemaal doen ze mee aan het op touw zetten van leuke spelletjes. Of helpen de ‘gewonden’ die bijna onvermijdelijk vallen tijdens een kinderbouwfestijn. Zoals dat manneke dat triest voor zich uit kijkt terwijl hij een enorme lap tegen zijn hoofd drukt. Daarachter blijkt een piepklein beurs plekje schuil te gaan: “Hamer tegen m’n hoofd gehad”, fluistert de gepijnigde mini-bouwvakker. Een pleister en een geruststellend woordje doen wonderen.

De vrijwilligers zijn allemaal met volle inzet bezig. “Al zes jaar”, klinkt het trots.

Kinderpark Alphen staat anno 2007 in het teken van de naderende Olympische Spelen. Overal zie je ze: kunstig uitgezaagde en geverfde Olympische ringen, zelf geschilderde vlaggen van alle mogelijke landen.

Over schilderen gesproken: het Kinderpark is fanatiek voorzien van alle kleuren van de regenboog; de jeugd heeft zichzelf daarbij niet ontzien en zit tot voorbij de ellebogen onder de verf. De wasmachines thuis draaien ’s avonds overuren…