Nikes en jeans in herboren Megense processie 2007

Hemelsblauwe 21eeeuwse sportschoenen en een randje van twee spijkerbroekspijpen gluurden stiekem onder de smetteloze witte superplie van de lantaarndrager door. Nikes en jeans, ze gaven een hedendaags tintje aan de wedergeboorte van de Sint-Servatiusprocessie die op Moederdag 2007 in Megen werd gehouden.

Gewoonlijk is het camerateam van de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid alleen actief in het Land van Maas en Waal, maar af en toe trekken Jos Kruisbergen en Geert Megens ook wel eens de rivieren over. De Betuwe in bijvoorbeeld. Of richting Brabant zoals deze keer. Want het interessegebied van de mensen in ‘hun’ regio houdt evenmin op bij de Maas en bij de Waal. Talrijke Maas en Walers waren er dan ook bij toen de Servatiusprocessie voor ’t eerst sinds 1967 weer eens door de straten van Megen trok.Een indrukwekkend schouwspel, zo vonden de toeschouwers. Nieuw leven ingeblazen dankzij een idee van Nic van Loon. De hoogbejaarde koster-acoliet bedacht de herinvoering van een dergelijke traditie goed zou passen in de aanloop naar de viering van het feit dat Megen 650 jaar geleden stadsrechten kreeg. Een werkgroep ging ermee aan de slag en dook de kelder in waar allerlei herinneringen werden terugvonden: het originele baldakijn, stoffige beelden en vaandels, een schouderbaar. En vooral ook de relikwieën van patroonheilige Sint-Servatius, die in de vierde eeuw bisschop van Tongeren was en later van Maastricht.
Het werd een bijzonder feest op Moederdag, daar in Megen. Cineast Jos Kruisbergen maakte er een prachtigf filmpje over.  Dat begint met mooie beelden van het stadje en zijn buitengebied. Waarna een impressie wordt gegeven van de kleurrijke viering in de historisch aangeklede parochiekerk, compleet met het traditionele optreden – vliegende vaandel en slaande trom – van het (voor deze gelegenheid in Oss ‘geleende’) schuttersgilde.
Vervolgens trok de processie via dezelfde route als weleer door de oude straatjes van Megen naar het rustaltaar op de Koolmarkt. Onderweg pronkte de schutterij trots met de oude vaandels. En de communicantjes van dit jaar waren er ook bij, gekleed in maagdelijk wit. Onder het baldakijn voerde pastor Jacques Janssen devoot het loden kistje mee met daarin de Sint-Servatiusrelieken. En ook Moeder Maria kreeg haar deel van de eer. Immers: de meimaand is Mariamaand en het was nog Moederdag ook.
Aanwonenden hadden traditiegetrouw gezorgd voor kaarsen en bloemen langs de route. En op de Koolmarkt werden oude processieliederen gezongen, waaronder het nog niet vergeten Sint-Servaaslied.