Koninginnedag Ewijk (2005)

Ewijk viert graag Koninginnedag. In 2005 maakte Jos Kruisbergen er een reportage over. Het plaatselijke organisatiecomité had een prachtfeestje gebouwd, zónder zaklopen deze keer. “Dat doen we later wel eens weer”, zegt Nolda van Gemert voor de camera van Jos Kruisbergen.Nolda draait op dat moment al een jaar of twintig mee in de organisatie van de Koninginnefeesten. En ze kijkt blij toe hoe het Oranjegevoel ook deze keer weer hoogtij viert. Jos Kruisbergen kijkt mee door de lens van zijn camera. Naar het koe- en geitmelken, het blikken gooien, andere spelletjes, een kinder-rommelmarkt en natuurlijk de optocht met versierde fietsen en alles wat er nog meer kan worden voortbewogen op wielen. Uiteraard trekt Fanfare Ulto als vanouds plechtig door de straten. De muziekvereniging heeft leden uit Ewijk en Winssen en moet flink aanpoten omdat beide kerkdorpen op deze dag moeten worden bediend.
Wat dat betreft is er in de loop niet veel veranderd aan het Ewijkse Oranjefeest. Marieke Buijs deed er ooit zelf aan mee; nu is ze moeder en een van de vele vrijwilligers die het jaarlijkse feestje verzorgen. En dan is er Wiel van Gemert, al twintig jaar van de partij. Het Koninginnefeest moet blijven, vindt hij. “En de koningin óók.” Van Gemert geeft toe: het koningshuis kost de gemeenschap wel geld, “maar toch is het goed dat ’t er is.”
Nolda van Gemert is het daar helermaal mee eens. En bovendien, zo zegt ze: “De kinderen hebben zó’n schik met die ouwerwetse spellekes…”