Vierdaagse (2005)

Met een stralende lach flapt hij het eruit, toch ook een tikkeltje emotioneel: “Nijmegen, ik hou van je…” Tienduizenden Vierdaagselopers denken er hetzelfde over, óók in die zomer van 2005

Jos Kruisbergen maakte in dat jaar een pakkend filmverslag rond Maas en Waalse wandelaars en toeschouwers. Vanzelfsprekend met vooral Maas en Waalse muziek: van de Koninklijke Fanfare Ulto uit Ewijk-Winssen. Voorzitter Jan Kersten heeft een massa muzikanten in de benen gekregen. Want het is een hele eer om vanaf een ereplaats tussen de tribunes op de Via Gladiola te mogen spelen voor wandelaars en toeschouwers.
Jos Kruisbergen volgt de stappende voeten die door het weidse land, prachtige dorpjes, loverrijke laantjes en over lange dijken banjeren. Hij filmt spierpijn, blaren, soms té erg. “Voor mij is het afgelopen”, klinkt het dan verdrietig. Maar dan, een eindje verderop op de pontonbrug tussen Cuijk en Mook: “Ik ga ‘m halen, al moet ik kruipen…”
Voor De Vereeniging ontmoet Kruisbergen een handjevol Maas en Waalse wandeldames: “Alle vier: geen enkele blaar. Je kunt wel zien dat de goede voeten uit Lauwe komen!”
Ook de jongste Vierdaagsedeelnemer, de 11-jarige Danique Janssen, heeft geen enkele blaar. Samen met een stel anderen heeft ze van de Vierdaagse een sponsorloop gemaakt voor Kika, Kinderen Kankervrij. Danique oogst een enorm applaus. En een innige kus van minister Karla Peijs…