Vrijwilligers sloven zich uit voor zwembad (2005)

Wat Dreumel zonder zwembad zou zijn? “Een stuk minder”, zegt Leo Verbrugge. Hij is één van de talrijke vrijwilligers die het Dreumelse openluchtbad De Zeven Morgen letterlijk in leven houdt.
Een jaar of wat geleden wilde de gemeente West Maas en Waal het hele handeltje sluiten en slopen, maar dat pikte het dorp niet. En Dreumel won: dankzij demonstraties, protestbijeenkomsten en uiteindelijk de belofte dat de inwoners zelf keihard zouden meewerken om de onderhouds- en exploitatiekosten te drukken.
Dat vrijwilligerswerk gaat nog steeds gewoon door. Jos Kruisbergen maakte in 2010 een prachtig filmpje rond het zwembad om al die mensen te eren en hun inzet voor het nageslacht vast te leggen.
De ene vrijwilliger doet het voor z’n kleinkindern, de ander vindt dat het bad een belangrijke bijdrage levert aan de instandhouding van de Dreumelse gemeenschap.
Inmiddels is De Zeven Morgen zelfs een regionale functie gaan vervullen: op mooie dagen trekt het bad soms wel duizend mensen uit heel West Maas en Waal, maar ook uit dorpen als Rossum, Tiel en Eck en Wiel. En niet te vergeten: talrijke campinggasten die hun vakantie in de omgeving doorbrengen, blijken graag op de groene zwembadgazons neer te strijken.
Daarom heeft dit voorjaar het hele complex een grote beurt gehad. Alles werd schoongemaakt, wat kapot was is gerepareerd. De groenvoorziening werd onder handen genomen; de bassins zijn voorzien van een nieuwe laag waterdichte chloor-rubberverf. Daarna kon het water erin  worden gepompt: maar liefst 610.000 liter. Dat moest heel voorzichtig gebeuren, want het hele dorp zou een tijd lang zonder water komen te zitten als de kranen te wijd werden opengezet.
De vrijwilligers vertellen er vol trots over: mensen als onder anderen Sjaak Rademakers, Frans van Welie, Arie van Gessel, Wil van de Pol. En natuurlijk ook Joop Kusters: “Dit zwembad mag hier nóóit weg”, zegt hij; “laat ze het maar overdekken en het bad in Lauwe dichtgooien!”