Steenkamps laatste Koningsdag: “Ik zal de mènsen missen…” (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Steenkamps laatste Koningsdag: “Ik zal de mènsen missen…”

Koningsdag had vele kanten. Althans: in Wamel. Wat er behalve een hoop muziek en feestelijkheden allemaal voorbij kwam? Het naderende afscheid van burgemeester Thomas Steenkamp, die zich de afgelopen achttien jaar zeer geliefd heeft gemaakt in de gemeente West Maas en Waal. De sluiting van zorgcentrum Huize Henricus is ook zo’n hot-item. Traditioneel trekt de feestelijke oranjestoet dwars door het zorgcentrum, tot groot plezier van de bewoners die binnen enkele weken allemaal zullen moeten verhuizen.

Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen spreekt er schande van: “Er woont daar iemand die moet al voor de vijfde keer verhuizen; een ander heeft nog steeds geen kamer, over een paar weken moet ze weg zijn…” Kruisbergen is van plan daar een diepgravende documentaire over te maken: “Weer een stuk geschiedenis waaraan een einde komt.”

Ondanks al die problemen brengt de Koningsdag-documentaire van de filmmaker toch een vooral blije indruk teweeg. De vijftigste verjaardag van ’s lands eerste burger werd overal – en zeker in Wamel – uitbundig gevierd. Kruisbergen zorgde er uiteraard voor dat zijn pittoreske geboortedorp op sommige momenten haast feeëriek in beeld komt: in de vroege Koningsochtend als er nog mistflarden over het water van Wiel en Wetering dwalen; uitbundige bloesems die zich koesteren in een haast zomerse morgenzon.

En dan is daar koster Rem van Maurik, die al meer dan een halve eeuw de smalle ladder naar de torenspits van het protestantse kerkje bestijgt en daar letterlijk met vlag en wimpel in slaagt. Uiteraard.

Optocht, vrijmarkt en activiteiten als zaklopen, schminken, stormbaan en uiteraard muziek, komen voorbij in dit filmjuweeltje. Net als de overal wapperende vlaggen met hun oranje vaandels, oranje tompoezen en honderden oranje ballonnen die allemaal tegelijk worden opgelaten. Kortom: “Een glorieuze dag, die hoort helemaal bij onze koning”, zo klinkt het. Er wordt verslag van gedaan door de lokale omroep Extra FM, die een massa apparatuur heeft ingebouwd in een oude legerjeep waarmee de presentatoren René van Verseveld en Arno van de Pol blijmoedig de Maas en Waalse dorpen bezoeken.

Jos Kruisbergen praat met jong en oud. En met de burgemeester voor wie de feestdag meteen ook een soort van afscheid is. Bewoners van Henricus geven hem bloemen en een dankkaart; “Die komt in het plakboek”, zo benadrukt Steenkamp. Op de vraag van Jos Kruisbergen of hij zijn ambt zal missen, volgt een korte stilte en dan een emotioneel antwoord: “Ik zal de mènsen missen…”

En die mensen zullen hèm missen, dat wordt wel duidelijk uit de beelden in deze pakkende documentaire. Thomas Steenkammp wordt omschreven als “Meelevend, een geweldige vent, bijna niet te overtreffen”, als: “Een alles behalve afstandelijke man, heel open, heel goed te benaderen.”