Maas en Waalse films uniek voor Nederland (2017)

Maas en Waalse films uniek voor Nederland.

De televisiebonzen uit Hilversum zijn het er unaniem over eens: de films van de Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen zijn uniek voor de regio en misschien wel voor het hele land. In het paasweekeinde waren de nieuwste documentaires te zien van Tweestromenland in Beeld en Geluid in D’n Bogerd in Druten.

Dat was het jaarlijkse cadeautje van de stichting aan haar donateurs en andere begunstigers. “We hadden op vrijdagavond wel drie zalen vol kunnen krijgen”, zegt voorzitter Wim Lamers. “Daarom hebben we besloten om elke donateur nog een keertje een kans te geven: in het nieuwe seizoen gaan we het programma van het paasweekeinde nóg een keer vertonen.” Donateurs van wie het juiste mailadres bij ons bekend is, krijgen hiervan tijdig bericht, zodat ze (gratis) kaarten kunnen reserveren.

Tijdens de donateursbijeenkomsten in het Paasweekeinden was er opnieuw veel lof voor de nieuwste films van Jos Kruisbergen. Burgemeester Thomas Steenkamp: “We zijn allemaal fan van Jos. Ik zelf ook.” Steenkamp was de voorafgaande week ziek en hij had al zijn afspraken afgezegd. Maar hij wilde toch dolgraag bij deze filmvoorstelling zijn – de laatste die hij als burgemeester kon bijwonen. Voorzitter Wim Lamers sprak hem toe: “U bent zestien jaar burgemeester geweest en al die zestien jaar heeft u onze donateursavond bijgewoond.” Lamers dankte de burgemeester die in juni stopt , en overhandigde hem een mooie bos bloemen.

Het was weer ouderwets genieten van Maas en Waalse films, daar in D’n Bogerd. Films met een gouden randje, zo viel te beluisteren. De reacties logen er niet om. “Kippenvel”, klonk het. “Het geeft een pracht beeld aan onze kinderen en nazaten hoe we hier in Maas en Waal hebben geleefd. Wat is Maas en Waal toch mooi.“ En: “Jos, je verdient een lintje, het waren weer juweeltjes. Dank voor de prachtige films. Iedere keer weet je ons opnieuw te raken.” “Prachtige filmavond, mooier dan een televisieavond op zaterdag. Óp naar de 25 jaar. Dit is zo uniek, dat mag nooit verloren gaan.”

Jos kruisbergen dankte het bestuur, alle vrijwilligers “en speciaal al die mensen die voor mijn camera komen, maar ook al degenen die ons zijn ontvallen en vanuit de hemel iedere keer meekijken. Zij blijven eeuwig voortleven op het witte doek en geven de geschiedenis door aan volgende generaties.”

Maar, aldus Kruisbergen in zijn dankwoord: “Eerst moeten we de 24 jaar zien te halen en daar gaan we met z’n allen ons stinkende best voor doen.”