Vurig bevrijdingsfeest op Bato’s Erf (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Vurig bevrijdingsfeest op Bato’s Erf (2017)

Door Ruud Stoeten

Bato’s Erf, een mooi plekje langs de Waal, tussen Dreumel en Heerewaarden. Ooit pleisterplaats van een grote steenfabriek; nu kun je er genieten van rust, natuur en het beestenspul dat er rondloopt en -vliegt. Maar ook een prachtplek voor een feestje.

Neem nou Bevrijdingsdag anno 2017. Het Dreumelse Oranjecomité zette daar op die verhoging in dat lage land een prachtig evenement op touw. Voor de eerste keer. Dreumel heeft het altijd traditioneel gevierd, die Bevrijdingsdag: feestelijk maar verder niks bijzonders. Dat was deze keer wel anders. Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergens legde het allemaal vast in een gezellige reportage.

Het Oranjecomité haakte aan bij het overkoepelende bevrijdingsevenement Tour de Waal. Wat er te beleven viel? Het was niet mis.

Heel opvallend was de veldoven naar oer-oud model, waarin kunstenaars hun aardewerk producten bakten. Heel symbolisch: de oven was aangestoken met het vanuit Wageningen aangedragen Vredesvuur. Er waren nog meer vlammen: je kon er je marshmallows in braden. En dat deed de jeugd. Volop. Vanuit alle hoeken en gaten was het jonge spul tevoorschijn gekomen: vanaf de dijk, door de weilanden, van tussen het fluitenkruid.

En ineens kwam er ook een vliegtuig over. De bemanning zorgde voor een heus bombardement van verse broodjes, die op de begane grond werden voorzien van heerlijk beleg en daarna door hongerige monden verslonden. Natuurlijk was het de jeugd die de grote massa’s broodjes bij elkaar raapte. Maar aan de zijlijn bleef niemand brodeloos: er werd van harte uitgedeeld door de meer gelukkige vinders.

Ineens kwam er ook een parachutist vanuit de blauwe hemel omlaag zeilen. Met een wapperende West Maas en Waalse gemeentevlag in zijn kielzog.

Terwijl er werd gesmikkeld en gedronken en de jeugd stenen bakte en kanonskogels rolde, vertelde iedereen breed lachend voor de camera van Jos Kruisbergen hoe mooi en hoe leuk het allemaal was.