Kunstmarkt Heerewaarden: groot feest in een klein dorp (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Ruud Stoeten

Cineast Jos Kruisbergen vindt het best een beetje jammer dat Heerewaarden eigenlijk geen deel uitmaakt van het Land van Maas en Waal. Het dorpje valt onder de gemeente Maasdriel en dat behoort tot de Bommelerwaard. De Maas en de Waal raken elkaar bijna. Maas en Waal is een eiland.

Maar Heerewaarden is net zo pittoresk als de aanpalende dorpen van Maas en Waal. En het heeft machtig veel aantrekkelijks. Een bezoekje aan de onlangs gehouden kunstmarkt bevestigt het nog eens een keer: het is een door dorpelingen georganiseerd feest waar de originaliteit, de sfeer en het plezier vanaf druipt.

Kruisbergen legt als vrijwilliger al bijna een kwart eeuw alle mogelijke wetenswaardigheden op professionele wijze vast onder het motto: ‘Wat vandaag gebeurt is mogen geschiedenis’. Kruisbergen maakte vele documentaires en reportages voor de landelijke televisie.

Onlangs maakte hij een sfeervolle filmimpressie van die zonnige kunstmarktdag in Heerewaarden. Waarin een klein dorp groot kan zijn.  Alle soorten van kunst passeerden de revue. Keramiek, brons, schilderijen, muziek. En zelfs de schminkers maakten kunstwerken van de talrijke kinderkopjes. Zo’n vijftig kunstenaars zorgden voor demonstraties en posteerden zich trots tussen hun werkstukken.

Die prille jeugd vervulde een belangrijke rol op de Heerewaardense kunstmarkt. Zo’n 350 kinderen van scholen uit de Bommelerwaard en uit het Land van Maas en Waal (de Dreumelse Oversteek) deden mee aan het project Catwalk: ze hadden fantasievolle kleding gemaakt op het thema De Vier Elementen: water, vuur, aarde en lucht. Prachtige creaties hadden ze gemaakt, vol strikjes, lintjes, frutsels, veren, vleugels en andere versieringen maar vooral ook symbolen die als een vinger wezen naar een van de vier elementen.

En er was een prominente gast die het startsignaal gaf voor het kunstfeest: Taco Dibbits, algemeen directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam èn ‘weekendbewoner’ van een buitenhuisje in Heerewaarden.

Hij is duidelijk verknocht aan het dorpje dat ligt ingeklemd tussen twee van de grootste Europese rivieren: Waal en Maas komen hier bij elkaar. “Eén van de mooiste plekken”, vindt Dibbits. Het dorp heeft aantrekkingskracht door het licht en door de aanwezigheid van het water.”

En kunst? Kunst hoort erbij. “Zelfs in de armste gebieden van de wereld vind je kunstenaars. Kunst zit in ons”, doceert de museumbaas.

Ja, en zelf kunst maken, da’s ook leuk, vindt een piepjonge Liz die heeft meegedaan aan het Catwalk-project. “Want alle mensen kijken naar je…”