Van ochtendmist tot avondrood (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Van ochtendmist tot avondrood

Door Bas van der Hoeven

Jos Kruisbergen houdt veel van het Land van Maas en Waal. Dat zie je aan de films die hij maakt voor de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Mensen worden respectvol geportretteerd in het prachtige, afwisselende decor van de streek tussen Maas en Waal. In Van ochtendmist tot avondrood speelt dat decor de hoofdrol. Cineast Kruisbergen brengt met dit beeldgedicht een wonderschone ode aan zijn geboortestreek.

Voorjaar in het Land van Maas en Waal. Fruitboomgaarden die worden beregend om de nog frêle bloesem te beschermen tegen late nachtvorst. Paarden, koeien en schapen tevreden grazend in de groene weiden, daarboven voortjagende wolken waardoor af en toe felle stralen zonlicht schijnen. Alsof de hemel een speciaal plekje in Maas en Waal even in een volgspot vangt. Jos Kruisbergen heeft Maas en Waal vastgelegd in feeërieke beelden, zoals alleen hij dat kan. Zijn Maas en Waal, het afwisselende landschap tussen de rivieren, waar de voorjaarszon zich ijdel spiegelt in het water, waar fluitenkruid uitbundig woekert in de de bermen. Waar af en toe het silhouet van een kerktoren, brug of molen opdoemt uit de mist.