Lente wekt Maas en Waal (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een ode aan de lente, dat is het blijmakende filmpje geworden waarin streekcineast Jos Kruisbergen je met de neus – en vooral ook met de ogen – op de feiten drukt.

De lente heeft ook het Land van Maas en Waal gewekt. En hóe! In zijn voorjaarsfilmpje laat Jos Kruisbergen het allemaal zien: bloesems die ontwaken aan grijpgrage boomtakken die de zon lijken te omarmen. Het zijn niet alleen lammetjes die over de dijk dartelen: sportieve joggende en fietsende mensen trainen hun spieren en koeien begraven hun gretige snuiten in mals, sappig voorjaarsgras. Langs de Maas kuieren pony’s door de wei om zich te laten knuffelen door een zee van meizoentjes; de eerste plezierbootjes en zelfs een badderende hond zoeken de rivier op.

Kruisbergen filmde Maas en Waalse dorpjes en het enige stadje in de streek: Batenburg, dat duidelijk laat zien dat ’t klaar staat om de renners van de Giro d’Italia te ontvangen. Akkers golven geel in het zachte lentebriesje, oma laat haar hond èn de kleinkinderen uit en de muziek jubelt.