Scholen samen aan de bal (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

’t Is toch altijd weer een feestje, het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen nam in de vroege lente van 2016 een kijkje bij de voorronden van het districtstoernooi West Maas en Waal op sportcomplex De Heppert in Altforst.

Het draaide uit op een groot sportief feest met alleen maar blije mensen. Nou ja, blij waren ze soms niet de hele tijd: een enkeling werd het slachtoffer van een beetje té fanatiek gevoetbal en liep daardoor pijnlijke blessures op. Maar ja, dat is nu eenmaal het risico van het ‘vak’, toch?
In elke hoek van de velden klonken de yells van de deelnemende scholen. En dat waren er nogal wat. Liefst 34 jongenselftallen kwamen er tegen elkaar uit. De meisjes waren onderverdeeld in zeventallen: 16 stuks in totaal. “Lollig zo, met z’n allen”, knikte voetballerina Iris met fonkelende ogen. En dan was Manon er ook nog: “Zó leuk”, zei Manon die maar weinig voetbalervaring heeft. Maar door de sfeer van deze dag was ze óm: “Ik ga ook onder voetballen”, kondigde ze plechtig aan.
Mooie beelden maakte cineast Jos Kruisbergen tijdens deze dag. Met spannende wedstrijdbeelden en korte interviews met onder anderen medeorganisator Frans van Gelder en ook toparbiter Chris van der Zwan. Chris vond het prachtig om nu ook eens schoolwedstrijden te fluiten. “Da’s heel wat anders dan fluiten voor de KNVB. Hier doen ook jongens en meiden aan mee die géén lid zijn van een voetbalvereniging. Die haal je er gemakkelijk uit, maar toch is de saamhorigheid groot: de kinderen proberen sámen de wedstrijd te winnen.”