Piepklein Afferden heeft een heus torenmuseum (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Piepklein Afferden heeft een heus torenmuseum

Ze hebben het hem toch maar weer geflikt, daar in het piepkleine Afferden met z’n hooguit 1640 inwoners. In een eerder stadium heeft de bevolking daar grotendeels zelf de Oude Toren gerestaureerd, nu hebben de dorpelingen er een heus museum in gerealiseerd. Onlangs is de fraai aangeklede en ingerichte expositieruimte in gebruik genomen. En wie binnentreedt, wacht de ene verrassing na de andere.

De verschillende verdiepingen zijn bereikbaar via een mooie stalen wenteltrap en – het laatste deel naar de spannende torenspits met z’n bronzen klok – een ouderwetse trap van eerlijk hout. Onderweg van de ene naar de andere etage kom je van alles tegen. Een meditatieruimte waar je in alle rust een kaarsje kunt aansteken. Ook fraaie schilderijen met Afferdense taferelen. En dan is er een kleine expositie waar de samenstellers erg trots op zijn: met papierwerk en andere zaken die laten zien hoe de kerk vroeger werd beleefd. Met onder meer munten, oude stenen, beelden en ikonen. “Belangrijk”, zo vinden de initiatiefnemers Sjaak van de Berg en Jan Basten. “Vooral voor de jeugd. Dat gaat nog eens extra spelen als straks de dorpskerk zal worden gesloten.”

Opper-toren-restaurateur van het eerste uur is Mark van Dinteren. Hij vertelt voor de camera van Jos Kruisbergen dat de Oude Toren ècht oud is, óeroud. Op die plaats stond in het jaar 1165 al een kerkje, waar in de veertiende eeuw de toren aan vast werd gebouwd. Die kerk is er niet meer; de ‘aanhechting’ is echter nog duidelijk te zien in het metselwerk van de toren.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook andere exposities worden ingericht.