Jeugd in roze trui op de Giro fiets (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Jeugd in roze trui op de Giro-fiets (2016)

Heel voorzichtig begint ‘ie te leven in het Land van Maas en Waal: het befaamde wielerevenement Giro d’ Italia. Het internationale deelnemersveld trekt op 7 mei dwars door het rivierenland, en dat moet gevierd worden. Overal in de streek worden nu al initiatieven ontplooid om het naderende feest in de schijnwerpers te zette.

Gaan ze bijvoorbeeld de Prins Willem-Alexanderbrug strakjes in ’t roze verpakken? “Men beraadt zich”, klinkt het. Ja, want er zijn nog wat sponsors nodig om dat idee te kunnen verwezenlijken.

Roze kleurt nu al de schooljeugd, die in de aanloop naar de Giro al vast aan het ‘droogfietsen’ is. Onlangs werd in het Pax Christi College de aftrap gegeven. Daar ging de leerlingen in roze trui de hometrainers op. Ook de dorpen Appeltern, Altforst, Maasbommel, Alphen, Dreumel, Wamel en Beneden- en Boven-Leeuwen doen mee: daar teisteren de kinderen van de basisscholen de pedalen. Allemaal voor het goede doel: aandacht trekken voor de naderende Giro, die Maas en Waal min of meer zal meesleuren in de vaart der volkeren. Althans: dat wordt gehoopt.

Of de Giro Maas en Waal werkelijk beroemd zal maken? Wie weet. In elk geval is de Maas en Waalse wethouder Ton de Vree zo trots als een pauw dat zijn gemeente erin geslaagd is het wielerevenement binnen de grenzen te halen, zo liet hij weten voor de camera van onze cineast Jos Kruisbergen.

En hij is niet de enige trotse Maas en Waler. Ook Wil van Ooijen van Pax Christi is in zijn nopjes. Roos Banken van basisschool De Leeuwenkuil vindt het allemaal te gek. Net zoals Bert de Haas van het Platform Actief Maas en Waal dat het voortouw heeft genomen bij de streekpromotie van de internationale wielerwedstrijd.

“Allemaal op de fiets met de Giro Maas en Waal”. En: “Pak ook jouw moment in de roze trui”, zo spetteren de motto’s van de voorbereidende actie vanaf talrijke spandoeken. Voor wethouder De Vree kan het nu allemaal al niet meer stuk, want fietsen is sport. En, inhakend op de actualiteit dat steeds meer scholieren te dik zijn: “Sport is een kwestie van lekker bezig zijn, maar zeker ook een manier om overgewicht te voorkomen.”