Maas en Waalse schoonmaakdag (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Maas en Waalse schoonmaakdag

Door Nicole Megens

De ochtend mist verdwijnt langzaam als de eerste mensen de Afferdense en Deestse Waarden betreden. Zelfs scouting De Woutergroep uit Deest draagt haar steentje bij om zo ons mooie Maas en Waal schoon te krijgen en te houden. Deze kinderen beseffen dat het wél belangrijk en fijn is om een schone natuur te hebben. Helaas denkt niet iedereen daar hetzelfde over.

“Soms kom je thuis met tassen vol rotzooi die een ander weggegooid heeft”, vertelt Marleen Fransen voor de camera van cineast Jos Kruisbergen. Hij was er in alle vroegte bij om de aangespoelde rotzooi te filmen; van boomstammen tot plastic kratten en zelfs niet meer leesbare flessenpost.

Dit jaar wordt het extra groots aangepakt vanaf Weurt tot Heerewaarden. Bert van Haaften van het IVN vertelt dat er zo’n 245 vrijwilligers meedoen. Vanuit de lucht kijk je overal prachtig het gebied in, maar direct langs de oevers van de Waal is het wel anders. Vele plastic kratten zijn komen aandrijven vanuit Duitsland en niet te vergeten de grote boomstammen die soms jaren onder weg kunnen zijn, aldus Han Blok van Schone Rivieren. Er is hard gewerkt en het levert naast een schone natuur ook een prachtige reportage op. Deze is te zien op Www.2bg.nl.