Het water wacht op niemand (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Het water wacht op niemand

door Bas van der Hoeven

Het water wacht op niemand, dat hebben veel mensen in Limburg, België en Duitsland ondervonden toen in juli 2021 de Rijn en de Maas buiten hun oevers traden. Er vielen zelfs doden. In het Land van Maas en Waal bleef het leed beperkt tot materiële schade. Wel waren veel mensen actief. Niet zozeer met het redden van het vege lijf, maar met het beschermen van gewassen en het in veiligheid brengen van vee en caravans.

Natuurlijk was ook Jos Kruisbergen druk. Met het vastleggen van het zeldzame verschijnsel van rivieren die midden in de zomer tot alarmerende hoogte stijgen. Met camera en drone filmde de beeldchroniqueur te land, ter zee en in de lucht het wassende water.

Alle dorpen in het Land van Maas en Waal komen in vogelvlucht voorbij. Met hun torenspitsen als priemende wijsvingers: hier bent u. Met uiterwaarden waar bomen tot struiken gekrompen lijken, waar oeverplanten kopje onder gaan, waar een zilveren lint een bijna eindeloze watervlakte is geworden.

Koeien die op het asfalt liggen op de afgesloten toegangsweg van het veer naar Megen, landbouwers die wallen opwerpen om de maïs droog te houden, een eigenaar van een Land Rover die denkt dat zijn jeep een amfibievoertuig is.

En natuurlijk vraagt de Wamelnaar aan iedereen: “Waarom is het zo mooi in Maas en Waal?” Hij wordt ruimhartig ondersteund in zijn lofzang op zijn geboortegrond. Maar niemand heeft zo’n mooi antwoord als de eenzame man in een kleine kano. “Ik ben voor de liefde naar deze streek gekomen, die liefde ging over, maar de liefde voor Maas en Waal is alleen maar groter geworden.”