TOPKERMIS IN WAMEL (2021)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

TOPKERMIS IN WAMEL

Door Nicole Megens

Het is alweer twee jaar geleden dat er kermis was in het Maas & Waalse Wamel. De kermis leek even een stille dood tegemoet te gaan, maar na alle corona-perikelen is de kermis weer springlevend. Oliebollenbakker Rob Maatman, wereldberoemd in Nederland en met zijn familie de Weijer al oliebollen bakkend voor Napoleon, zegt met een lach voor de camera: “Na twee jaar zijn we weer terug in Wamel.” Cineast Jos Kruisbergen legde zijn stralende lach vast.

Na twee jaar zijn ze eindelijk weer terug in Wamel. 16 maanden hebben ze thuis door moeten brengen en dat terwijl ze van de kermis leven. Rob vertelt: “Je ziet het ook dat dat de mensen blij zijn om weer erop uit te mogen.” Daarmee slaat de spijker op zijn kop. Op deze zondagmiddag is het gezellig druk op het pittoreske dorpsplein. Treffender als de goedlachse Harm Janssen kun je het niet zeggen:

“Het kost een vermogen, maar dan héb je ook iets! Het is mooi dat het weer kan.” Met het spel gaat het echter niet zo goed, maar Harm is gelukkig in de liefde. Britt Gerretsen heeft de kermis in coronatijd echt wel gemist: “Ik vind kermis altijd leuk om naartoe te gaan.”

Het is gezellig druk bij de carrousel; kinderen genieten. Ze kijken beduusd en weten niet wat hen overkomt. Romy en Brahné de Leeuw zitten op de stoep hun centjes te tellen die ze slim verdiend hebben met karweitjes. Ze genieten zichtbaar van de vele rondjes die ze met de rups maken.

Vanuit de lucht zie je de verlichte Vulcano. “Het is klein en krachtig”, zegt Niels van den Hazelkamp. “Een topkermis voor zo’n klein dorpje.” Met zwaaiende kinderen in beeld neemt Jos met zijn camera afscheid van de kermis. De Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen heeft opnieuw weer een stukje geschiedenis voor nu en later vastgelegd. De gezellige kermis is nog te bezoeken tot dinsdagavond. De film is te zien op www.2bg.nl