Maaslanden even het middelpunt van Boerenoogstdagen (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Appelternse Maaslanden even het middelpunt van Boerenoogstdagen

Door Ruud Stoeten

En zo was ineens die uithoek van Maas en Waal een bruisend centrum vol activiteiten. Boeren, burgers en buitenlui hadden de grootste lol, daar op de Appelternse Maaslanden. Het rivierenland heeft op boerengebied heel wat in huis, zo wordt daar bewezen.

Boeren en buitenlui drentelen nieuwsgierig rond tijdens deze Boerenoogstdagen die voor deze categorieën vooral een ontmoetingsmoment van gelijkgezinden is. En burgers  verzamelen zich rondom de talrijke kraampjes om zich te verbazen over oude ambachten, antieke motoren, nieuwe en ouderwetse landbouwmachines op ware grootte en in miniatuur, en nog veel meer.

In de zomer van 2018 legde filmkunstenaar Jos Kruisbergen het feest op een plezierige wijze vast in beeld en geluid. Nu, aan de vooravond van de Boerenoogstdagen op 10 en 11 augustus 2019, zijn de beelden te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl

Ze lachen je al van verre toe, de pronte bloemkolen van de Maas en Waalse grond, de lachende pompoenen en de zwartbonte koe die luidkeels laat weten dat ze maar wat graag met haar imposante borstpartij loopt te pronken.

Iets van het boerenleven laten zien, dát is de opzet van de Boerenoogstdagen, vertelt medeorganisator Anke van Bergen. “De boeren zelf kennen het boerenleven, maar ze zijn hier massaal om een leuke dag te hebben.” De agrariërs genieten van hun biertje of borreltje. En stiekem ook van de rondfladderende oogstmeisjes in hun geruite countryshirts. In de loop van de dag zal blijken dat de dames hun mannetje staan als ze zich in het zweet werken tijdens het Nederlands Kampioenschap Hooien. De deelnemers laden de hooibalen meters hoog op de karren en het is slechts een enkel hooitransport dat de speciaal aangebrachte barricades onderweg overleeft. In heel veel gevallen dendert het zo zorgvuldig opgetaste hooi voortijdig in de berm.

Maakt niks uit, want die balen kunnen weer mooi worden gebruikt voor een raceparcours waarop klein spul elkaar in piepkleine autootjes bestrijdt.

En overal zie je dieren: niet alléén in de gezellige kinderboerderij. Ook dolt er een gigantische stier op een luchtkussen. Een mechanisch geval, maar wel eng…

Ook loopt huisslachter Peter Willems er rond. Hij is nog echt van de ouwe stempel, maar werkt nog steeds. Hij vertelt over de ambachtelijke verwerking van varkens- en rundvlees tot mooie hapklare partijen, die gretig aftrek vinden in vooral boerderijwinkels.

Wie dan nog niet genoeg heeft aan de opgedane mooie herinneringen, kan terecht bij allerlei proeverijen. Maar ook bij journalist-schrijver Peter Deurloo met zijn pas verschenen boek Grote Werken – hoe Maas en Waal welvarend werd. Een boek – de titel zegt het al – dat over het Land van Maas en Waal gaat. Maar ook over het natuur- en recreatiegebied De Gouden Ham, de boeren, de Ruilverkaveling en nog veel meer.