Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.
Olympia’s Tour door Maas en Waal (2018)
Door Ruud Stoeten
Het Land van Maas en Waal heeft zich weer eens op de sportieve kaart gezet. De laatste etappe van de 66e editie van Olympia’s Tour 2018 is in tal van opzichten onvergetelijk geworden. Rijders, organisatoren, officials en vooral ook de talrijke toeschouwers waren diep onder de indruk.
De West Maas en Waalse burgemeester Vincent van Neerbos heeft er geen enkel bezwaar tegen om de komende jaren nòg eens gastheer van een van de etappes te zijn. Of dat ook zal gebeuren? Van Neerbos lacht schalks en houdt een flinke slag om de arm. “Sport hóórt bij Maas en Waal”, zegt hij voor de camera van onze streekcineast Jos Kruisbergen. Die heeft op deze september-zondag moeten jakkeren om overal op tijd bij te zijn. De rennersstoet deed namelijk alle West Maas en Waalse kerkdorpen aan en slingerde zich over een afstand van in totaal 182 kilometer van Dreumel naar Beneden-Leeuwen. Het was de slotfase van de befaamde wielerkoers, die zich dit jaar afspeelde in Drenthe, Twente, Gelderland en Noord-Limburg.
Jos Kruisbergen is erin geslaagd om het sportieve wielren-element te koppelen aan z’n passie voor zijn geboortegrond. De kijker wordt geconfronteerd met aan de ene kant een zinderende sportieve spanning en anderzijds mooie beelden van Maas en Waal met zijn pittoreske dorpen, slingerende dijken, rivierpolders, de Wetering met zijn smalle bruggetjes, bijna-rijpe blozende appels die aan overvolle fruitbomen op plukkers wachten. “We staan er mooi op”, aldus burgemeester Van Neerbos. “Bovendien laten we zien dat we hier een mooi feestje kunnen bouwen.”
Jos Kruisbergen heeft het allemaal fraai vastgelegd: renfietsen met suizende derailleurs die door de bochten worden gesleurd door gespierde kuiten. Het strakke asfalt, de grommende begeleidende motoren. En de trotse wielerteams die zich in groepen laten vereeuwigen, geflankeerd door een pronte blonde dame, hooggehakt en strakgejurkt, met kuiten die misschien nog wel spannender zijn dan die van de fietsfanaten naast haar.
Olympia’s Tour is niet zo maar een wielerronde. “Een bron van talent en de oudste etappekoers voor niet-professionele renners”, zegt oud-beroepsrenner Erik Dekkers. Het ziet er allemaal ook heel professioneel uit met de vele verzorgingswagens en de sliert van volgauto’s, volgeladen met reservefietsen en -onderdelen.
Fietsen op dit niveau brengt risico’s met zich mee voor de deelnemers. Maar gevaarlijk? “Wielrennen is hard, als renner moet je óók hard zijn”, zegt deelnemer Thymen Arensman. “En iedereen moet zijn kop er gewoon bij houden.”
Uiteindelijk blijkt hij niet in de prijzen te vallen. De Maas en Waalse etappe werd na een spannende eindsprint gewonnen door de Rotterdammer Marijn van den Berg. Die sprong daarmee naar een vijfde plaats in het algemeen klassement. De uiteindelijke tourzege ging naar de Deen Julius Johansen.
De filmreportage van Jos Kruisbergen sluit met een stukje tekst waarin wordt verwezen naar een triest ongeval met dodelijke afloop op het parcoursgedeelte in Beneden-Leeuwen. Een inwoonster van dat dorp stak plotseling de straat over en werd aangereden door een politiemotor. De route naar de finish moest worden omgeleid. De winnaars werden ter nagedachtenis van het slachtoffer op een bescheiden manier en zonder muziek gehuldigd.