Koeien bokken de lente in (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Ze bokken letterlijk de lente in, deze Dreumelse koeien. Na een najaar en een winter lang hokken in de stal zagen ze de afgelopen week ineens de deuren open gaan.

En dan is het plots groot feest. Aanvankelijk verbaast de runderkolonie zich over datgene wat zich achter het felverlichte deurgat blijkt te bevinden. En dan ineens valt het kwartje. Zon, wei, groen, vers gras, de buitenlucht: voorjaar!

Traditiegetrouw maakt koebaas Kees Cruijsen er jaarlijks een soort van familiefeestje van. Niet alleen voor de familie Rund, maar ook voor zijn eigen aanhang. Want Cruijsen weet: vreugde zien kweekt blijheid. Vandaar dat zijn familieleden van jong tot oud komen delen in de koeienvreugde en eventjes getooid zijn met een brede lach.

Koeien trekken geen brede bekken, ondanks het feit dat ze het goed hebben in de dierenwelzijnsstal van veehouder Cruijsen. Maar er is nou eenmaal niks leuker dan buiten spelen. Ze voeren dan ook vreugdedansjes uit, waarbij ze hun soortgenoten bijkans ondersteboven lopen. Met hoeveel enthousiasme dat gaat, laat onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen zien…