Maas en Waal begroet de Lente (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Maas en Waal begroet de Lente

Daar smelt je bij weg, bij dat prachtige lentefilmpje van Jos Kruisbergen. ’t Is voorjaar, en dan kan hij z’n camera niet in de kast laten liggen. Weken lang heeft onze filmkunstenaar zich een ongeluk gezeuld met dat zware ding. Maar hij móest. Want er is geen jaargetij zoals de lente, een natuurfeest dat zo schitterend past bij het unieke Land van Maas en Waal.

Als je wandelend of fietsend, desnoods in een speedboot op de Maas, door het gebied trekt, dan geniet je. Maar voordat je het beseft, zie je weer wat anders. Slechts wat losse flodders blijven in je geheugen hangen. Als Jos Kruisbergen de streek in gaat, lijkt het echter of hij erin oplost. Die pracht komt gewoon op hem af en vraagt erom te worden vastgelegd voor de eeuwigheid. Zou die man steeds maar weer geluk hebben?

Nee, zoveel geluk kan niemand hebben. Waarom hij dan telkens toch van die prachtige, soms adembenemende sfeerbeelden maakt? Het kan maar één ding zijn: het oog van de meester. Hij ziet dingen nog voordat wij ze kunnen waarnemen. Hij voelt van tevoren dat er iets gebeuren gaat. Dan gaan de haartjes op zijn rug overeind staan, zegt hij wel eens. Maar dan loopt de camera al.

Hij slaat zijn slag, Jos Kruisbergen. Filmt wat hij ziet, wat hem raakt. En dat is nogal wat: fruitbloesem en bermbloemen, een stel ooievaars op het nest, dikbillen en ander vee dat dartelt in de wei. Een dijk vol fietsers, steppers, wandelaars; kindjes die bijna kopje-onder gaan in een zee van bloemen. En sfeerrijke totaalbeelden zoals dromerige dorpjes, peppelbossen vol stramme stammen, een feeëriek kolkje onderaan de dijk.

Als het wielwater begint te rimpelen, glimlacht de ondergaande zon twinkelend in die trillende spiegel. En schenkt de kijker een schier eindeloze hoeveelheid knipoogjes…