Slingertje langs Druten in internationale fietsroute (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Een hele eer voor Druten en omgeving: het Maas en Waalse dorp maakt samen met z’n buren voortaan deel uit van een superlange fietsroute, die begint in Zwitserland en eindigt in Rotterdam.

De route loopt langs de Rijn, “maar het Nederlandse deel hoort in feite langs de hoofdrivier te lopen: de Waal dus”, zegt Drutens burgemeester Luciën van Riswijk voor de camera van onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen. De Nederlandse Rijn is natuurlijk wel mooi, zegt Van Riswijk, “maar bij Arnhem is die rivier nog maar een miezerig stroompje. Bovendien is het hier veel mooier. Kijk eens naar de prachtige natuur, de gezellige dorpen waar je eventueel een hotelletje kunt nemen.”

Reden waarom verschillende langs de Waal gelegen gemeenten maar eens flink de klok hebben geluid om erop te wijzen dat de Waal de hoofdstroom is van de Rijn, die zich bij Millingen aftakt en zich deels als IJssel en voor de rest als super-afgeslankt Rijnrestant tussen Veluwe en Betuwe door perst.

“In feite hebben ze de fietsroute dus langs de verkeerde rivier gelegd”, zegt burgemeester Van Riswijk. Op initiatief van hem en een stel medestanders is er een tussenoplossing bedacht. Bij Millingen kan de fietser voortaan kiezen: verder rijden langs de Rijn of via een slinger de weg vervolgen langs de Waal. Met als gevolg dat er een mooie route bij is gekomen tussen Millingen en het tegenover Slot Loevestein gelegen Vuren. Wie dat wil kan onderweg op tal van plaatsen een doorsteek naar (of van) de bestaande Rijnroute maken: via de pontjes die op verschillende plaatsen de rivieren kruisen. Bij de Waaldorpen Druten en Beuningen bijvoorbeeld.

Met enige trots heeft een handjevol bobo’s medio mei 2015 in Druten een nieuw routebord onthuld. Dat gebeurde op de Veerdam tijdens een feestje op het Waalterras, dat werd opgeluisterd met vrolijke accordeonmuziek. “Een toevoeging ten behoeve van het toerisme in deze streek”, vond burgemeester Van Riswijk van de nieuwe route. En directeur Alex Kwakernaak van het Recreatiebedrijf Uiterwaarde kwam met het advies aan de fietsers: “Wijk eens af van de oorspronkelijke route; er is onderweg zóveel moois te zien…”

Wie meer wil weten over fietsroutes, vaartijden van pontjes en eventuele stremmingen, kan een kijkje nemen op de website www.uiterwaarde.nl.