Tour de Tractor door Rivierenland (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De meeste snorren als een naaimachientje; anderen ronken, grommen, knallen. En stinken misschien wel een beetje. Bij elkaar 54 bejaarde tractoren trokken op die mooie meidag anno 2015 door de Rivierenlandse dreven, waar ze behoorlijk opzien baarden.

Natuurlijk, je kunt drie dagen lang met je fiets door het waterland rijden en prachtige tochten maken over dijken, bruggen en af en toe een pontje pakken, “Maar met de tractor is het veel leuker”, zegt Ineke van Dijk. Stralend toont ze haar ‘trekbeest’ een Porsche uit 1956. “Als je bovenop zo’n ding zit, kijk je overal overheen. Zo ziet de wereld er heel anders uit”, knikt mede-deelneemster Nolly Verbruggen enthousiast.

Tour de Tractor, zo is het evenement genoemd door de organiserende Dreumelse Oldtimer Tractor Club. En onze filmkunstenaar Jos Kruisbergen reisde een dag lang mee tijdens de allereerste editie van het trekkergeweld, samen met zijn assistent (en kleinzoon) Thymen Schippers.

Als je naar hun filmbeelden kijkt, krijg je gewoon zin om ook zo’n antiek beestje aan te schaffen en mee te doen. Want het Rivierenland is schitterend. In de bermen strijden zeeën van witte, gele en wat donkerrode bloeisels om de schoonheidsprijs. Mei- en sleedoorn persen zich door het heggenlandschap bezijden de rivieren. De dijken luieren loom in de lentezon en storen zich niet aan de bonkende krachtpatsers die zich glimmend van opgepoetste trots van alle kanten laten zien. Een enkeling had de tweede zit-rij volgestouwd met passagiers, ook de hond mocht mee, met mand en al. Er was zelfs een rijder die een heuse Pipowagen achter zich aan sleurde.

Kortom: het is een imposant filmpje geworden, in meerdere opzichten. Sinus Onink van de Dreumelse tractorclub is uitermate tevreden over de belangstelling voor deze eerste Rivierenlandse tractortoer. Het zit er dan ook dik in dat het een regelmatig terugkerend evenement gaat worden. “Maar dan wel twééjaarlijks”, zegt hij.

Op deze eerste driedaagsedag ging de tocht over drie bruggen over drie rivieren en met drie ponten. De stoet trok door de Bommelerwaard naar het veer bij Brakel, daarna via de dijk de Betuwe in en via Opeinen, Neerijnen, Herwijnen, Haaften,  Varik en Tiel de Prins Willem-Alexanderbrug over. Van daar ging het over de Maas en Waalse Waaldijk weer terug naar camping De Rijskamp in Dreumel, waar de deelnemers logeerden. De tellers stonden aan het eind van de dag op 85 kilometer.

Veel tractorrijders kwamen van verre. En het zullen er de volgende keer vast en zeker meer worden. Want vooral die ‘buitenstaanders’ keken zich de ogen uit in het uitbundig lente-vierende Rivierenland. “Smoorverliefd”, zo klonk het.