Nieuwe Haan Drutense toren (2007)

Aan de vooravond van zijn 150-jarig bestaan heeft het protestantse kerkje in Druten in 2007 een nieuwe haan gekregen. Met behulp van een grote kraan werd de goud-fonkelende vogel op de torenspits gezet. Maker  Jan de Heus uit Afferden klopt zichzelf niet graag op de borst, maar het was toch wel met enige trots dat hij het kranige takelwerk bekeek. Jos Kruisbergen en Geert Megens filmden het spektakel en spraken met tal van omstanders.

De protestantse Immanuelkerk aan de Kattenburg heeft het  bijna anderhalve eeuw kunnen volhouden met z’n oude haantje. Dat was echter na anderhalve eeuw het slachtoffer geworden van z’n hoogbejaardheid en de daardoor onvermijdelijke slijtage. Het nieuwe exemplaar is ‘mooi en agressief’ en gaat zeker net zo’n periode mee, verzekert zijn schepper Jan de Heus. “Als ik er niet meer ben, dan draait  ‘ie nóg.” En daar kan voorzitter Anneke Goeree van de kerkenraad alleen maar blij mee zijn.
Mark van Dinteren uit Afferden is er ook bij. Hij was voorman van zijn dorpelingen die zelf hun Oude Toren restaureerden (Jos Kruisbergen maakte daar de film Het Wonder van Oaffere over). Met belangstelling heeft hij de nieuwe haan bekeken en zegt grijnzend dat er volgens hem een beetje plagiaat is gepleegd. “We hebben onze torenhaan voorzien van een roestvrij stalen pinneke met lager waardoor er geen smering meer nodig is”, zegt hij. “En wat zie ik hier: het pinneke van Oaffere staat ook in Druten op de kerk!” Boos is hij geenszins: “Ze hebben het goed bekeken: het werkt!”
Het feestje rond de nieuwe haan is gevierd met onder meer wapperende vlaggen; honderden kleurige ballonnen kozen het luchtruim en uiteraard werd de kerkklok geluid. Want, zo zegt Anneke Goeree: “Dit is een hoogtepunt voor onze kerkelijke gemeente.