039 Olympisch eremetaal voor Joost Veens (2009)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Wat doe je als je een olympische medaille hebt gewonnen? Juist: feesten. Het is dan ook een feestelijke reportage geworden die onze streekfilm-kunstenaar Jos Kruisbergen en zijn geluidsman Geert Megens maakten op die mooie februaridag in 2009.

Het begon al met spandoeken en een luid gejuich toen de bus met daarin Joost Veens arriveerde bij Moeke Mooren in Appeltern. Joost kwam kersvers terug uit het Amerikaanse Idaho, waar hij met succes had meegedaan aan de Olympische spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Behalve drie lintjes won Joost tijdens die Winterparalympics ook een heuse bronzen medaille. En het is een hele prestatie om derde te worden in een deelnemersveld van wel 3000 mensen uit de hele wereld!

Joost kan skiën als de beste, en dat heeft hij in het verre Amerika laten zien. Burgemeester Steenkamp van West Maas en Waal wist al eerder dat die knul uit Altforst heel wat in zijn mars heeft. “Een paar jaar geleden heeft hij stage gelopen in het gemeentehuis”, zo liet de burgemeester weten. Hij had zijn ambtsketen omgedaan, want zo hoort dat als je sportkampioenen huldigt.

Steenkamp was niet de enige: ook carnavalsvereniging De Kikvorsche uit Joosts woonplaats Altforst was in vol ornaat uitgerukt, met een trotse prins Gijs voorop. En uiteraard ook veel dorpsgenoten en vooral ook de uitbundige ouders van de bronzen kampioen. Vader Joost vond het helemaal geweldig: “We hebben daar in Amerika genóten. Het was een héél groot festijn!”

Het feest bij Moeke Mooren was er niet minder om. De kampioen werd op de schouders genomen en toegezongen. Hij nam er een biertje op, kreeg bloemen en massa’s presentjes. Hij genoot ervan, maar reageerde desondanks heel cool op de gebeurtenissen. Of het moeilijk was, het strijden om die medaille, zo vroeg Jos Kruisbergen hem. “Nee”, was het korte antwoord. “Ik kan héél goed skiën.”

Joost is in het dagelijks leven onder meer medewerker van  kinderboerderij De Grote Gemeente in Wamel. Zoals gemeld heeft Jos Kruisbergen talloze opnamen gemaakt over het reilen en zeilen van deze voorziening.

Wordt vervolgd