Herdenking Stoottroepen (1999)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Half oktober is het altijd vaste prik: de Stoottroepen herdenken in Beneden-Leeuwen hun strijdmakkers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is altijd een indrukwekkende plechtigheid waaraan niet alleen militairen deelnemen, maar ook veel kinderen en burgers.

Jos Kruisbergen maakte in 1999 opnamen van de herdenking, die traditiegetrouw begint met een stille tocht, voorafgegaan door het geroffel van omfloerste trommen. Op het ereveld wordt dan treurmuziek gespeeld, schoolkinderen en scouts leggen kransen bij het Stoottroepersmonument, evenals militairen en burgers. Na het dodenappèl volgt een minuut stilte waarin even wordt stilgestaan bij vooral de dorpsgenoten die sneuvelden tijdens onder meer de gevechten in mei 1940 bij de Grebbeberg in Rhenen, en bij degenen die werden gefusilleerd tijdens de meistaking van 1943.

De stoottroepen vormen een nog steeds bestaand legeronderdeel, dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gevormd uit het verzet. De leden vervulden een belangrijke rol bij onder meer de bevrijding van Nederland.

De jaarlijkse plechtigheid in Beneden-Leeuwen wordt gezien als “een hernieuwde confrontatie met onze makkers van toen”.