‘Alles wat groeit en bloeit, da’s het mooiste wat er is’ (2018)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Alles wat groeit en bloeit, da’s het mooiste wat er is’ (2018)

Door Ruud Stoeten

Ze wordt bijna lyrisch als ze over het boerenvak begint. Alles is er mooi aan, vertelt Anke Cruijsen uit Dreumel aan filmkunstenaar Jos Kruisbergen. “Vroeg opstaan, nog vóór alle andere mensen. De zon zien opkomen. De vrijheid, en om je heen alles wat groeit en bloeit. Dát is allemaal zó mooi…”

Haar 120 melkkoeien zijn het daar helemaal mee eens, zo wordt duidelijk als het vee op een mooie voorjaarsdag de wei in mag. Zodra de enorme staldeur is opengeschoven, stappen ze eindelijk weer het zonlicht in. Even wordt er verbaasd rondgekeken, dan veranderen de logge koebeesten als op commando in een gigantische balletgroep, struikelend, dollend en steigerend, met zwiepstaarten en dansende uiers. Als het enthousiasme na enige tijd wat geluwd is, maken de brede koeienbekken een landing om zich te vullen met mals weidegras. Anke Cruijsen lacht: “Koe in de wei, koe blij, boer blij…”

Anke (36) heeft zo’n beetje het stuur in handen van de Dreumelse boerderij De Dalenshof, sinds haar ouders Kees en Annie het wat rustiger aan zijn gaan doen. Da’s hard werken, zeker omdat ze ook nog de zorg heeft over drie prachtige mini-kaaskopjes: de tweeling Jorg en Jens en hun grote broer Mees. Anke zorgt voor het vee: voert het, houdt de stal schoon, bedient het hele scala aan boerlijke apparaten: van tractor tot melkmachine. Alleen om het werk op het land hoeft ze zich wat minder druk te maken: dat wordt vooral gedaan door haar partner Sjoerd Smits, die een eigen loonbedrijf heeft op het gebied van grond-, weg- en waterbouw.

Uiteindelijk is het allemaal om de melk te doen. Die gaat op gezette tijden naar zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf. Daar verandert de Dreumelse melk in verrukkelijke Goudse 48 plus kazen. Zodra die rijp genoeg zijn, gaan de varianten jong, jong-belegen en belegen naar de winkelschappen van Albert Heijn. ‘Kaas uit het hart’ zo meldt het etiket met daarop een opvallende foto van Ankes vader, voorganger en voorbeeld Kees Cruijsen. Wie weet breekt er ooit een moment aan dat AH het gezicht van Kees vervangt door dat van het pronte kaasmeisje Anke uit Dreumel…

De Dalenshof was tijdens de paasdagen van 2018 één van de middelpunten van de door AH op touw gezette Buitendagen. En dat hebben ze daar bij Cruijsen geweten! Er zijn zeker 1200 mensen over de vloer geweest, vertelt Anke voor de camera van Jos Kruisbergen. Jos en zijn kleinzoon Thymen Schippers maakten ook daar mooie beelden van. Anke had met de tractor en een serie kisten op wielen een prachtige trein gefabriceerd, waarmee het talrijke publiek werd rondgereden. De mensen kregen verder van alles te horen over de vraag waar melk nou precies vandaan komt, uitleg over het maken van kaas en over het verdere reien en zeilen op de boerderij.

De film is te zien op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid: www.2bg.nl

Een gedachte over “‘Alles wat groeit en bloeit, da’s het mooiste wat er is’ (2018)

  1. Pingback: Alles wat groeit en bloeit, da’s het mooiste wat er is’ – Maasenwaalgids

Reacties zijn gesloten.