Liever beetje boeren langs de Perenlaan dan naar school of op vakantie (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Naar school? Tja, dat zal van tijd tot tijd wel moeten. Maar hij werkt liever op het land, op zijn privé-akkertje aan de Wamelse Perenlaan. Ties van Zwolgen is daar zelfs liever een beetje aan het boeren dan dat hij op vakantie gaat.Hij weet het nu al zeker, de 10-jarige Ties: hij wil later loonwerker worden. Rondrijden met van die mooie grote machines om klussen te doen voor de boeren en telers in de omgeving.
Dikwijls zie je hem rondrijden in zijn aftandse trapskelter met aanhanger. Met aan boord allerlei tuingereedschap waarmee hij zijn veldje te lijf gaat. Niet zelden wordt hij vergezeld door zijn kameraad en dorpsgenoot Thymen Schippers, die ook graag de spade dan wel de schoffel ter hand neemt.
Prachtige prei groeit daar, op het lapje grond langs dat rustige boerenweggetje. Maar bovendien spruiten en suikermaïs. “En binnenkort ook spinazie”, verzekert Ties voor de camera van onze streekcineast Jos Kruisbergen. De piepjonge Van Zwolgen woont “ín het mooiste dorpke van de wereld”, vindt hij zelf. Hij verveelt zich daar nooit, maar hij doet het wel rustig aan op zijn veldje. Een paar dagen lang filmde Jos Kruisbergen de bezigheden van Ties en Thymen. Waaronder de oogst: een paar flinke kisten prei. Ze gaan naar een handelaar die het verse spul doorverkoopt. En van de maïs maakt hij popcorn, vertelt Ties. Hij weet hoe dat moet: “In de magnetron.”
Het zal duidelijk zijn: Ties is graag op het land als hij niet op De Laak zit, de plaatselijke dorpsschool. “Ik ben graag buiten bezig.”
Hij heeft een plan bedacht om met zijn privé-akker wat aan de weg te timmeren. Er komt een ‘Tuterzonebord’ te staan. Iedereen die over het afgelegen Perenlaantje rijdt, krijgt daarmee het verzoek om even te claxonneren als de jonge groenteteler daar aan het werk is. ’s Nachts ook ‘tuteren’, da’s geen enkel probleem op die afgelegen plek, zegt Ties. Alleen: “Dat bord moeten we nog wel even regelen…”
Die overweging sloeg aan bij een sponsor van onze filmstichting: drukfabriek Curis maakte zo’n bord. En dat kreeg Ties overhandigd tijdens één van de drukbezochte donateursdagen in D’n Bogerd, in het paasweekeinde van 2016.

WP_20160326_001